imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Батерии со 40 проценти подобри перформанси наскоро може да бидат вклучени во iPhone


Мораме да признаеме дека Apple во последно време има многу проблеми со батериите. Сепак, неодамна објавената иновација може да го зголеми времетраењето на батеријата. И нема потреба да бидат направени значителни промени.

Пред извесно време пишувавме за револуции кај батериите кои редовно беа презентирани во медиумите. Сепак, неодамна објавената иновација може да биде многу поблиска до реалноста од развојот на настаните што се означени со терминот “волшебната батерија се бори против сите закони на физиката” или нешто слично.

Сегашните батерии работат со Li-ion технологија. Тука, негативното анодно полнење – е направено од графит кој е разумен избор, бидејќи се работи за навистина издржлив материјал. Но, промената на графитот со силикон може да значи повеќе капацитет вграден во истиот простор. Ова е премногу добро за да биде вистинска приказна и очигледно има едно НЕ во сето ова. Животот на силиконските аноди е многу пократок од графитот.

Ова не е доволно компанијата Sila Nanotechnologies да престане да се обидува. Дојдоа до заклучок дека со наоѓање на совршен микс од овие два материјали, можат да направат убав компромис. Тоа значи раст на капацитетот помеѓу 20 и 40 проценти без да се влоши животниот век на анодата – и батеријата -.

До сега не можевме да ги пребродиме основите на револуцијата на батеријата. За производство на овие специјални аноди потребна е мала промена во сегашниот метод и нема потреба да се направи нешто посебно и да се направат големи инвестиции.

Во Sila ја испорачуваме следната генерација на материјали за батерии, кои овозможуваат подобрено складирање на енергија, не бараат промена на производството на батерии и економски пораст со масовно производство”, изјави Gene Berdichevsky, извршен директор на Sila Nano.

И ова не е сè. Додека Sila ги дизајнира батериите и поминува низ фазите на тестирање, една друга компанија, Amperex Technology плаќа за тоа. Нивното име можеби нема да одѕвонува, но Amperex Technology ги снабдува батериите за iPhone, iPad и другите уреди на Apple. Доколку развојот достигне до одредена точка и се уште има деловна врска меѓу Sila и Amrex, тие дефинитивно ќе ја нудат опцијата за Apple.

Забавен факт е тоа што Amperex испорачува батерии за конкурентот, Samsung, како и дека може да создаде вистинска конкуренција на пазарот помеѓу нив.

Извор: Cult of Mac

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.