imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Вклучете ги и исклучете ги апликациите кои користат Face ID


Apple значајно ги редизајнираше наредбите на iPhone X. Во согласност со тоа, го промени и корисничкото искуство и заштитата на податоците. Сега и апликациите од трети страни можат да му пристапат на Face ID, па вреди да се провери кои апликации имаат допуштање да го користат.

Со користење на Face ID, можноста некој друг да ви го отклучи смартфонот е намалена на 1:1.000.000. Овој однос беше осетно помал во случајот на Touch ID, само 1:50.000. Меѓутоа, со користење на iPhone X постојано сте под надзор на Face ID, па кога ќе отворите некоја апликација, таа може веднаш да ве идентификува.

Поради тоа, треба да внимавате на апликациите на кои им е овозможена авнтетикација со Face ID. Тоа најмногу се финансиски апликации, апликации за интернет банкарство, апликациите на Amazon и PayPal и сл. А Apple во целост надзира за што програмерите го користат Face ID.

Во поставките, во одделот Face ID & Passcode можете да ги вклучите и исклучите апликациите. Во одделот Other apps ќе ја пронајдете конфигурациската страница. Тука можете да ги прегледате сите апликации и по желба да ги вклучите или исклучите.

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.