imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Внимавајте! Податоците маскирани со iOS Markup Tool може лесно да се откријат!


Дали сте меѓу оние кои често користат една од новите функции на iOS 11, со која можете да уредите нови screenshot-и од екранот во рок од само неколку секунди? Дали некогаш сте маскирале лични, интимни или тајни информации со неа? Да? Тогаш не го правете тоа! Никогаш повеќе.

Во iOS 11, меѓу многу други функции, беше воведена нова функција која е прикладна, лесна за употреба и интуитивна. Ако направите screenshot, неговиот преглед се појавува за неколку секунди во долниот лев агол. После тоа се појавува лента со алатки што може да ни се покаже корисна и со која можете да го прилагодите screenshot-от пред да го споделите или да го зачувате во Photos.

Можете да најдете многу алатки на алатникот, на пример, пенкало, маркери со повеќе форми, гума, геометриски фигури, лупа и така натаму. Многу луѓе веројатно ќе додадат некој вид текст на екранот или само ќе нагласат некои делови од него. Сепак, исто така може да се случи и на овој начин тие се обидуваат да ги скријат валканите мали тајни. Или детали за сметката. Или лични податоци. Или лични податоци на други луѓе.

Не го правете тоа. Повторувам. НЕ, НЕ И НЕ. НИКОГАШ!!!

Но, зошто го зборуваме ова ако ништо не е видливо? Па, вистината е дека во нормален случај е невидливо, но дури и со наједноставните уредувачи на фотографии можно е да се повратат буквално означените податоци. Има причини …

Маскирањето го прави маркерот поради практични причини, бидејќи е најгуст. По првиот наглас, веројатно е очигледно за сите дека четката е обоена, но во основа транспарентна. Меѓутоа, кога ќе го повторите овој процес, ќе нацртате слоеви по слоеви, а по вториот или третиот слој оригиналниот текст е невидлив за окото.

Откако ќе се направи, луѓето имаат тенденција да ги испраќаат фотографиите прилично мирно, верувајќи дека чувствителните информации се маскирани. Што може да се случи, на крајот? Тоа е причината зошто ние се среќаваме со такви фотографии на Facebook, Reddit или други интернет платформи, каде што секој може да има пристап до фотографиите. И покрај тоа, ние сме навистина загрижени: она што е скриено, мора да остане скриено.

Не.

Ајде да работиме со сликата погоре. Не бара високотехнолошки фото едитор, можете да работите со било каков вид во кој е можно да работите со светла. Заради едноставност, ќе го користам општиот фоторедактор на macOS. Нема никаква врска со магијата, само ќе ги сменам стапките. Јас ја поставив Светлината до максимум, а потоа во делот Curves ќе ја ставам кривата во горниот лев агол. Voilá, текстот е речиси кристално јасен, кој беше во добра безбедност пред два дена.

Тоа е илузија да мислите дека го правите тоа со секаква нијанса на боја, или било кој тип на текст. Врз основа на резултатот, влијаат неколку фактори, па бојата на маркерот е навистина важна (за мене, црвеното е најдобро), а исто така е важно колку слоеви стававте на текстот (на сликата над три слоја со црн маркер беа ставени на текстот), но методот е ист, понекогаш само треба да ги ставите слоевите во друга насока и да трошите повеќе време на тоа. Навистина, тоа не бара огромно знаење, само малку игра.
Затоа може да биде опасно. Ако некој не го знае овој факт, може да се случи личните податоци случајно да се делат со други, а другата опасност е кога лицето ќе ја искористи оваа ситуација.

(Потешко е да се види текстот поминат со црвен слој, но исто така може да се чита.)

Значи, што може да се направи? 1. Не користете ја оваа функција за таква активност 2. Споделете го ова знаење со другите кои ја користат функцијата. На пример: испратете го овој напис до нив!

Извор: 9to5Mac

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.