imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Далечински пристап до DVD дискот од Вашиот Mac


Mac компјутерите без оптички уред имаат функција за далечински пристап до диск, со која можете да читате датотеки или да инсталирате програми кои се компатибилни со MacOS од друг Mac или PC. Да Ви покажеме како функционира!

Mac-овите кои во моментов можете да ги купите во продавници немаат вграден оптички уред на сите. Тоа е разбирливо, бидејќи нема потреба за пишување или читање на такви складишта на податоци повеќе. Пред неколку дена решив да го средиме уредот што успеав да го расклопам од мојот стар компјутер, бидејќи би било непотребно да го задржувам, бидејќи со години собираше прашина во мојата соба. Во исто време, се случува дека некои изгубени аудио или видео записи ќе ги извадиме од нашата скриена кутија полна со спомени.

Иако сеуште можете да купите Apple USB SuperDrive, веројатно не е опција за оние кои сакаат да пристапат до некои стари датотеки. Во овој случај, може да Ви биде корисно дека со Macintosh компјутер може да имате далечински пристап до DVD / CD-уредот на друг компјутер во секое време. Функцијата за далечински диск на Mac овозможува споделување на дискови од оптичкиот уред од друг компјутер.

Преку ова можете да прочитате податоци и да инсталирате програми кои се компатибилни со MacOS. Се разбира, не можете да користите Windows.exe инсталациони датотеки, но можете да инсталирате dmg од компјутер.

Споделување дискови од Mac кој има вграден или надворешен оптички диск

Ако имате Mac кој има оптички диск и сакате да го споделите тој диск со некој MacBook Pro, потребни се следниве чекори:

1. На компјутерот домаќин (кој има оптички диск), изберете System Preferences
2. Кликнете на иконата за споделување во System Preferences.
3. Овозможете го полето за избор на DVD или CD споделување.
4. За посигурен пристап, одберете “Ask me before allowing others to use my DVD drive”.

Споделување на дискови од Windows PC со вграден надворешен оптички диск

Поверојатно е дека ќе најдете стар компјутер дома, отколку наоѓање на Mac. Тоа може да биде лаптоп, десктоп компјутер или се-во-едно решение, само осигурајте се дека има оптички диск.

1. Преземете DVD or CD Sharing од веб-страницата на Apple.
2. Инсталирајте и стартувајте (Откако го инсталирав, Windows не можеше да ја пронајде командата, но може да ја пронајдете во опцијата “C: \ Program Files (x86) \ DVD или CD Sharing”, тогаш треба да изберете ODSOptions.)
3. Изберете го полето за обележување на DVD and CD Sharing, тука исто така можете да изберете “Ask me before allowing others to use my DVD drive”.

Ако заштитниот ѕид го блокира процесот, осигурајте се дека ќе дозволите пристап до следните програми од Вашиот заштитен ѕид: ODSAgent, RemoteInstallMacOSX.

Користете споделен DVD или CD од Mac или компјутер

Откако ќе успеете да овозможите споделување на DVD или CD, дискот треба да биде достапен на било кој Mac кој е поврзан на истата мрежа.

1. Отворете Finder
2. Изберете Remote Disc на страничната лента. (можете да го најдете во делот Devices)
3. Двоен-клик на иконата на компјутерот. (ако е потребно побарајте дозвола за пристап)

Забелешка: Далечински пристап е возможен само за оние компјутери кои немаат оригинален SuperDrive.

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.