imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Закажете време на Вашиот Mac за вклучување или исклучување


Во macOS можете лесно да закажете одредено време за да го вклучите или исклучите Mac-от. Ајде да видиме како работи и каде може да ја пронајдете оваа опција!

Не само во случај на употреба во канцеларија, но во други ситуации ми се случено многу пати, работата што ја завршив во текот на денот беше направена од мојот компјутер во ноќта соодветно. Но, исто така, ми се случи да морам да преземам стотици гигабајти податоци од облакот и потоа да ги вратам во друга услуга. Тоа прилично одзема време, особено ако го направите тоа со Вашиот лаптоп и сте зависни од WiFi конекција, во такви случаи закажување на одредени времиња за вашиот Mac да го вклучите или исклучите може да биде добар избор.

Со ова решение, можете да го исфрлите мртвото време, кога компјутерот работи на складирање, процесорот и видео картичката одмараат и ја подобрува батеријата додека не работи воопшто. Ако сакате да закажете одредено време за вашиот Mac да се вклучи, исклучи, да спие или да се разбуди од спиење, треба да ги направите следните чекори:

1. Изберете Apple Menu (или Spotlight) > System Preferences, a потоа кликнете Energy Saver
2. Притиснете Schedule

После тоа треба да закажете почеток или време на будење за Вашиот Mac. Ако сакате да го поставите Вашиот компјутер да се исклучи во 0:30, изберете го полето за “Start up or Wake” и поставете време што е 5 минути порано од вистинското, во други случаи, ако дадете 10 или 15 минути, Вашиот Mac ќе заспие дури и пред да се исклучи.

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.