imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Промена на батерија по намалена цена!

Направи резервација и промени ја батеријата за 1.990 МКД.

За голи слики со вештачка интелигенција!


Дојде време да се случи ова. Сметаме дека можеби е важно да зборуваме за некои поинтимни теми, и да почнеме со оваа апликација која филтрира чувствителни фотографии на вашиот телефон со помош на CoreML iOS 11, а потоа ја крие на безбедно место.

Еден многу паметен човек еднаш рекол: знаеш дека нешто навистина стана дел од поп-културата кога на еден или друг начин, се сведува на светот на возрасни филмови и еротика, само преку адаптација или сцена со таа тема, или некој вид алатка за употреба. Па, тоа траеше само неколку месеци за CoreML, алатката за машинско учење на Apple, претставена ова лето, додека не го достигна ова ниво. Еве голотија: Најсекси апликација што е загарантирана да стане омилена апликација на сите фотографи на голотија.

Вие не треба да бидете математичари за да претпоставите дека комбинацијата на напредни камери и се повеќе и повеќе популарни онлајн услуги за разговор со основните човечки потреби и желби наскоро ќе доведе до златното доба на експлицитни и лични медиумски содржини создадени во нашите домови. Да не разговараме за прашањето дали ова ќе резултира со целосно морално распаѓање или не. Сепак, ние сме само неколку години по огромното излегување на голи фотографии, па затоа веројатно не треба да продолжиме и да се обидуваме да ја докажеме нашата поента дека одржувањето на контакт со некој ваков има многу ризици.

Иако ситуацијата можеби не изгледа слично на тоа како уште еден паметен човек ја опиша поврзаноста со филмовите за возрасни, што беше “секој го прави тоа, само никој не го признава тоа”, непобитно е дека креирањето на таква интимна фотографија е доста распространета овие денови. Може да биде дека не ги прифаќате актерите, но најверојатно нема да мора да одите премногу далеку во кругот на пријателите за да најдете некој што го прави тоа. Покрај тоа, и ние не сакаме да ги исплашиме родителите на тинејџери (особено не татковци со тинејџерка), но овој феномен е веројатно уште пораспространет меѓу тинејџерите и оние во дваесетите години. Што можеме да направиме, само треба да бидеме внимателни.

Ова е местото каде што Nude доаѓа за да помогне, што го развија двајца 21-годишни студенти од University of California, Berkeley,  по име Jessica Chiu и Y. C. Chen со мал тим за развој. Она што двајцата програмери велат совршено ја опишуваат оваа ситуација: тие постојано добиваа интересни прашања кога ја претставија апликацијата на конференција, и сите од нив започнаа на сличен начин: “иако немам никакви реклами на мојот телефон, дали би кажале малку повеќе за оваа апликација? “. Се разбира, постојат многу различни апликации како Vault со години, но веројатно не се софистицирано решение како ова. Само поради причината што Nude ја користи алатката за вештачка интелигенција наречена CoreML воведена со iOS 11 за да ја препознае чувствителната содржина.

Како Nude работи е прилично едноставно. Ја стартувате апликацијата, поставувате код за пристап (и после тоа, можете да го користите Touch ID за автентикација), а потоа чекате алгоритмот да помине низ Вашата библиотека на фотографии. Ако најде фотографија дека мисли дека би било подобро да не се гледа, автоматски ја заклучува во апликацијата што може да се отвори само со пристапен код. Со цел сликите да не се појавуваат на друго место, Ви нуди можност да ги избришете од iCloud и телефонот, исто така ве предупредува да ги избришете сликите од папката Recently Deleted (што можете да го направите само рачно).

Откако ќе се инсталира апликацијата, таа автоматски ќе ги прегледа фотографиите што ги правите од тогаш, а исто така ќе имате можност да креирате медиумски содржини директно до апликацијата. Уште една одлична функција е тоа што фотографира со предната камера секој пат кога некој се обидува да ја отклучи апликацијата со погрешен код за пристап, така што лесно може да знаете кој сака да ја разгледа вашата чувствителна содржина.

На почетокот, тие сакаа да ја соберат базата на податоци со алгоритмите што се користат за учење од кластери со отворен код, но крајниот резултат беше прилично неточен, особено кога алгоритмите мораа да ја препознаваат потемната боја на кожата. Со цел да бидат поточни, тие го поставија AI да учат од различни “популарни веб-сајтови за споделување” (ако знаете што мислиме), за да можат да научат за биолошката природа на човековиот однос. Не знаеме дали е тоа затоа, но апликацијата понекогаш ги отклучува и некои прилично интересни слики.

Се разбира, да се биде екстра внимателен нема да наштети. Треба да ги сокрие сликите кои можеби не мора да бидат скриени наместо да оставаат за оние кои не треба. Дури и развивачите на апликации признаа дека има уште некои мали подесувања кои треба да се направат. Сепак, апликацијата е апсолутно употреблива што укажува на многу едноставни демонстрации на технологијата.

Ако сте биле загрижени дека со користење на апликацијата, во основа ќе му верувате на добрата волја на развивачот со Вашите голи фотографии и со тоа што ќе посакаат, можете да го смирите срцето. Анализираните фотографии никогаш не стигнуваат до програмерите. Ова е благодарение на CoreML бидејќи рамката им овозможува на интензивните процеси на машинско учење, како што е препознавањето на сликата, да се случат директно на телефонот, без да има потреба податоците да бидат испратени до било кој вид на сервер за анализа.

Токму сега, Nude автоматски може само да ја препознава фотографијата, но исто така можете да додавате видеа сами и сите други фотографии што сакате да ги додадете. На пример, би можело да ни се најде кога сакате да ги заштитите фотографиите што ги имате од Вашите лични карти. Услугата има 30-дневен пробен период и после тоа, треба да платите 0,99 долари месечно за да ја користите услугата.

Знаеме дека на никој не му треба, но еве Ви го линкот тука од апликацијата.

Извор: The Verge

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.