imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Иднината на 3D печатењето


Се повеќе и повеќе компании го дигитализираат и повторно го оценуваат процесот на производство. Ако тоа не беше така порано, сега тие ги земаат во предвид можностите на 3D печатењето. Но, какви се перспективите за иднината, во која насока технологијата може да се развива понатаму?

Според прогнозата на Siemens, 3D печатењето ќе стане поевтино за 50%, а до 2022 година ќе биде побрзо за 400% отколку што е денес. Додека во моментов само 29% од производителите ја користат технологијата за создавање на компоненти, до 2023 година овој број би можел дури да достигне 93%, во исто време трошоците може да се удвојат. Што може да биде резултат на овој неверојатен развој во блиска иднина?

Домашно производство

Компаниите имаат намера да побараат производство на нови компоненти, создавање на производи и производство по потреба со инвестиции. На подолг рок, како резултат на пократкиот процес на производство, тие можат брзо да ги пласираат своите нови производи на пазарот. Наместо недели, прототипот може да се создаде за неколку дена, и тие на крајот ќе се појават на пазарот, што се докажува како неопходно со прототипите. Според тоа, треба да се складираат помалку објекти, ќе биде потребно помало снабдување и ќе се намалат трошоците за складирање, итн.

Ова дури и ќе ја смени дигиталната стратегија на компаниите: наместо централизирани решенија, со дистрибуирано производство, тие можат да создадат готови производи поблиску до купувачите. Со тоа, физичкиот синџир на снабдување ќе има директна врска со дигиталниот свет. Ќе функционира потранспарентно, ефикасно и соработката ќе има посебна улога во тоа.

 

.

 

“Блискоста”, достапноста е една од најголемите придобивки на 3D печатењето. Само замислете ситуација кога една од компонентите во машината за перење се распаѓа и на крајот целиот апарат ќе стане црн. Единственото нешто што треба да направите е да ја пребарувате компонентата на World Wide Web и да ја испечатите во најблиската продавница или да ја испечатите сами.

И со развојот на технологијата и со текот на времето може да се користат различни материјали, како што се графенот, и со печатари кои може да се продаваат, домашните производи може да се креираат или да се финансираат, иако тие нема да бидат широко распространети. 3Д ќе мора да го промени концептот на производство и ќе го направи самиот процес локален.

Неопходна трансформација на синџирот на снабдување бара сериозни напори. 90% од компаниите веќе ја започнале оваа постапка, меѓутоа, во моментов само 23% од нив би можеле да развијат стратегија што се однесува на целата компанија.

Се разбира, 3D печатењето се занимава и со прашањето на интелектуалната сопственост. Пиратеријата на филмови, ТВ емисии и музика стана популарна во почетокот на 2000-тите, а во случај на 3D печатење истото може да се повтори и во рок од неколку години. Едно е сигурно: можеме да очекуваме долги и скапи судски постапки …

Роботот за печатење сам печати

Во полето на имплементирање, покрај воздухопловството и производството на возила, медицината, новите индустриски сектори ја открија технологијата и со тоа создаваат висококвалитетни производи со пониски трошоци. Од ракетни мотори до турбини, секоја компонента може да се создаде со 3DP, дури и побрзо и во поголема количина отколку порано. Масата на авионите и нивните критични компоненти ќе бидат намалени, а нивните перформанси ќе се зголемат.

Многумина ја гледаат иднината на технологијата во мека роботика. Отпечатените, синтетички мускули на роботи никогаш не биле толку слични на оригиналот. Со “човечки” материјали, биолошките системи можат да бидат совршено копирани. Готовиот производ може да се користи за персонализирани трансплантации или ортопедски чевли, итн. Во меѓувреме, 3D печатачите се претвораат во роботски системи, двете технологии се спојуваат едни со други, печатачите со вештачка интелигенција ја печатат сопствената поразвиена верзија и така натаму.

3DP и нанотехнологијата исто така се поврзани едни со други, прво нано печатењето станува широко распространето преку создавање на прототипови. Покрај специфичниот начин на печатење на слоеви, машините се печатат од мешавината на синтетичка смола во комбинација со кислород и ултравиолетово зрачење. Новиот метод, познат како continuous, flowing interface making (наречен CLIP) најпрво би можел да биде 25 пати, а потоа 100 пати побрз отколку денес – традиционалниот – 3DP.

4D биопринтање во медицината

Според Global Insights, до 2024 година, глобалниот пазар на 3DP медицината ќе се зголеми на 2,2 милијарди долари. Протетичните уреди, биопечати и медицински транспланти се главни двигатели на растот. Влијанието на падот на цените, исто така, може да се почувствува на тоа: уникатните печатени протетски уреди на иднината би можеле да бидат поевтини за 99%, отколку денешните традиционални.

Лигаментите и зглобовите и човечките органи ќе бидат отпечатени со био-мастило кое содржи матични клетки. Имајќи ја предвид комплексноста на трансплантацијата на органи и недостатокот на донатори, 3D биопринтањето навистина може да биде одлична можност. Прилагодувањето е уште поважно во оваа област отколку во облеката, со печатење кое следи по скенирање и моделирање, органи кои совршено се вклупуваат може да се создадат. Секој пациент има право да добие сопствени печатени органи кои ќе бидат непогрешливи со “оригиналот”.

3D биопринтањето може целосно да ја трансформира медицината. Едноставно комбинирајте 3DP со 4D и ќе добиете неверојатни перспективи. Поентата во 4DP е тоа што може да создаде објекти кои се обликуваат, а нивните структури првенствено се одредуваат. На пример, вкупната тежина и форма на префабрикуван објект само ќе се обликува ако се додаде вода.

Полимери кои се способни да ги запаметат нивните форми, се важни катализатори во создавањето на 4D печатари поради нивната подобра адаптибилност и контрола.

Кога вештачка интелигенција креира производ

Покрај индустријата и медицината, оваа технологија е откриена и применета во другите сектори: 3D печатењето го трансформира производството на храна, модата, стоките за широка потрошувачка (на пр. чаши).

Со специјални касети за храна кои се потпираат на строга диета и ги оставаат другите состојки, исхраната може поефикасно да се персонализира. Со 3D скенирање нашите тела можат полесно да се мапираат, а врз основа на прецизни параметри може да се дизајнира повеќе персонализирана облека, нашите очила да одговараат на обликот на нашата глава итн.

Со 3D печатење, со комплексноста на материјалите може да се експлоатираат на неколку начини во фазата на креирање. На тој начин со развојот на ИТ, не креаторот, туку и самата програма ќе генерира алтернативи за некои објекти, врз основа на нашите инструкции и знаењето кое го стекнало за време на машинското учење. Дури го зема предвид различниот квалитет на материјалите (цврстина, тежина, флексибилност и сл.)

Додајте го бескрајниот капацитет за пресметување на неограничена променливост на материјали и форми, а потоа ќе добиете план што вие не би го замислиле. Најдобрите дизајнери на иднината нема да бидат оние кои доаѓаат со најголеми планови, туку оние кои ќе ги поставуваат најкомплексните прашања од компјутерот – и вештачката интелигенција која го контролира.

Едно е сигурно: иднината се чини дека е доста возбудлива.

Извори: Forbes, Jabil, Explaining the Future, Science Direct

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.