imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Имавме одличен разговор со најдобродушниот спамер во светот


Дали некогаш сте размислувале за тоа што ќе се случи кога престолонаследникот на Саудиска Арабија ќе Ве контактира преку e-mail за да ви испрати голема сума на пари? Кој е вистинскиот испраќач? Човечко суштество? Или робот? Што се случува кога наместо да ја избришете пораката, ќе одговорите на неочекуваниот mail? Го проверивме тоа!

Се обложувам дека ќе добиете огромен број на спам на Вашата e-mail адреса. Повеќето од нив се компјутерски генерирани реклами, циркуларни писма, обиди за кражба на податоци и слични феномени на кои секој се навикнал и секој знае што да прави со нив. Избриши! По некое време, овој бришачки рефлекс навикнува толку добро што може да се идентификува од првите два збора на субјектот дека мора да биде уништен во земјата Мордор, во огновите на планината Doom.

Сепак, спам mail-овите имаат повеќе забавен карактер кој е лесен за манипулирање, за возврат забавата е загарантирана. Ова се оние пораки зад кои стојат вистински поединци, поточно група на луѓе. (За жал, можеме да претпоставиме дека главно се оние сиромашни Индијци и Африканци кои работат за мали плати.) Колку е персонален овој начин на комуникација! Најдоброто од се ова е што можете да разговарате со нив. Почнав да го сфаќам ова кога го гледав видеото на Ted Talk на James Veitch во кое нашиот протагонист се вмеша во таква забавна приказна едно попладне.

Се разбира, одлучив дека следниот пат кога ќе добијам таква порака, ќе бидам спремен за интересен разговор. Интересно, морав да почекам многу за слични срдечни писма. Пристигнаа се повеќе и повеќе неискажани стандардни пораки, но никој од спамерите не сакаше да ме пронајде со приказна за да се стопам. По долгите недели поминати со чекање, пристина писмото на Mary. (цитирањето ќе биде на англиски за да се долови ситуацијата подобро)

My Dear,

My name is Mary Morgan Bradley I am contacting you in regards to the funds my late husband deposited in a bank for helping Less privileged people, orphanages, widows and propagating the word of God, which I want to entrust into your care as my Doctor told me that I would not last for the next six months due to my cancer problem (cancer of the liver and stroke). Please get back to me if you can handle the project for more details through the above email: mary20mor@yahoo.co.uk

God bless you. 

Mrs Mary Morgan

Откако ги избришав солзите, го направив она што морав да го направам. Јас направив лажна e-mail адреса под името Wilhelm Ostwald, физичар кој е роден во 19 век во Латвија. Се надевав дека името ќе го покаже германското благородништво и покрај адресата на е-поштата. На мојата сакана Mary и го напишав следното:

Dear Mrs Mary Morgan,

I was so sorry to hear that you have cancer. There is not much one can say at a time like this, but I would like to extend our sincere sympathy.

I had carefully considered your letter about the foundation you and your husband established, and I can assure you, me and my company will do our utmost to ensure that everything goes smoothly after your pass.

I shall be pleased to provide any further information you may need and hope I may be given the opportunity to help you. I hope to hear from you soon.

Best regards,

Wilhelm Ostwald

Јас го притиснав копчето “испрати”, а потоа копнеев за одговор. Ја поминав ноќта со освежување на моето сандаче. Таа ноќ го добив одговорот на Maria од адресата на нејзиниот поранешен сопруг, Andy Bradley.

Dear Sir,

How are you today? I hope fine. Thank you for quick response and your interest on this project. Please I will want you to think about it very well, because I will not like you to disappoint me as I will hand everything over to you for the work of charity and for the less privileged ones, though I will introduce you to our family lawyer who will help you for the immediate transfer of the fund to your nominated account in your Country, though the fund is in a bonded account reason is that my husband did not want anybody to deduct any money from the account unless we confirmed your readiness and capability of handling this project. So if your ready we must follow the due process of England banking procedure. Please confirm your details: Your full name, address, Your telephone number.

Thanks
Mary Morgan

Моето срце работеше ужасно брзо. Mary ме замоли да не ја разочарам – почувствував товар на моите рамења. Се превртував и тркалав во кревет цела ноќ. Како можам да го издржам ова? Јас навистина имам талент да се справам со овој проект? Облогот е голем, помалку привилегираните сметаат на мене. Така направи мојата Mary. Кој знае колку долго ќе живее и не можам да го поминувам мојот живот кој се бори со моите внатрешни демони. Па го отворив лаптопот и им ги дадов сите податоци што и требаат на оваа добронамерна жена:

Dear Mary,

Hope you are doing well. Sure, I send the details you asked for:

Full Name: Wilhelm Friedrich Ostwald

Address: Germany, Frankenhain, 04643 Leipzig, Sachsen, Mozart Strasse 6.

Phone: +49 179 55 711 86

Please contact me if you need any further details. I have a huge trading company here in Germany, maybe we could work together to make this project even bigger. If you are interested, just let me know.

Best regards,

Wilhelm

Не требаше толку долго да чекам за одговорот. Бев потполно вџашен, и забележав дека нашата врска достигна пресвртница, бидејќи ме повика со моето име. Претпоставувам дека од сега па натаму може мирно да го преведам писмото на неформален начин.

Dear Ostwald,

Thank you so much for forwarding your personal information for this project. I will really want you to give all the support to the lawyer because I have forwarded all your details to him to enable him perfect all the paperwork for the due process of England banking procedure to your own bank. Please my brother Ostwald, I have really made up my mind to hand over this project to you as my mind directed me. I know you will not disappoint me and my husband wishes because he work hard to deposit this fund to the bank. I strongly believe that your capably of handling this project. Please the lawyer will contact you today as he promise work with him because I may not be there any more to work with you but this fund is as good as yours if you can work hard with the lawyer and claim the fund. Please try as much as you can and use the fund for the work of charity. Though my carer will contact you through this email address from time to time to know how your working with the lawyer and the bank please feel free to explain things to him to enable him guide you for more information.

Thanks
Mary

Да бидам искрен, во овој момент не очекував одговор, бидејќи ги дадов сите “лични податоци”, мислев дека ќе го внесат во база на податоци и спамери ќе ги искористат предностите. За споредба, овој фидбек без намена е сосема изненадувачки. Јас мислев дека работата ќе заврши тука. Она што барем го очекував е дека тие навистина ги проверуваа моите податоци. Барем мојот телефонски број:

Hello Mr Ostwald,

How are you today? I hope all is well. I have been expecting your respond since yesterday and the information I received today from the lawyer is that he have been trying to reach you since yesterday but the number you give is not working. Please can you reconfirm your number again if your really serious about this project because I have already forwarded your name for the process.

Thanks
Mary Morgan

Тоа беше точката каде што – барем за сега – ја напуштив играта и го оставив експериментот во потполност. Размислував дали треба да им дадам вистински број што не го користам, но решив да не го правам тоа. Исто така размислував да најдам дупка или да потврдам дека бројот што го дадов работи, за да ги убеди.

Најмалку сфатив дека тие се човечки суштества. Исто така, се чини дека е можно секој пат кога некој друг ме испрати одговор, ако размислиме за различна интерпункција, стил или фрази. Единственото нешто што не знам е како може да биде достоен за операторите на мрежата, бидејќи за време на секоја е-пошта што ја пишуваат тие мора да бидат ажурирани, што изгледа дека прилично одземаат време.

Може да се почувствува дека тие работат со обрасци и научена фигура на говорот. Тие внимателно не ги читаа моите писма, тие само се одразуваа на суштината со неколку зборови, а потоа се префрлија на главната зделка. И покрај тоа фактот брзо пристигна. Не знам каков заклучок треба да извлечам од ова: има само неколку кои ги контактираат, или имаат толку многу вработени.

Се надевам дека првото е одговорот, но се плашам дека е втората опција.

Како и да е, ако сте љубопитни за продолжување, пишете ги Вашите совети во коментари. Што треба да биде исходот од овој разговор? Ако се случи да ја разјаснам ситуацијата со Mary, ветувам дека ќе Ви ги кажам деталите. Освен ако не е лажен и наследувам неколку милиони фунти, бидејќи ќе живеам безгрижен живот на англиски благородништва некаде во Англија.

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.