imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Како да го испразните кешот во Safari за Mac


Веб-прелистувачот на Apple, Safari им овозможува на корисниците да избришат кеш без да ги отфрлаат другите информации за страните. На тој начин, историјата на прелистување, пребарувањето и колачињата остануваат на нашиот компјутер, и што е подобро, можеме да го направиме тоа со само еден клик. Ајде да видиме како тоа функционира!

Додека создавате веб-страница, создавајќи било каква онлајн платформа или производствена содржина, празнењето на кешот често служи како животен циклус, со помош на кој го принудуваме нашиот прелистувач да преземе нови податоци за серверот. Корисно е дури и кога Safari работи побавно од вообичаеното: тогаш знаеме дека е време да се ослободиме од ѓубрето.

Кешот може да се испразни на два различни начини: ние може директно да го избришеме кешот од Safari или со користење на комбинација на копчиња. Ако се работи за друг начин, MacOS е посебно засегнат со празнење на кешот на одредена страница или со отстранување на кешот на Safari.

  • Отворете мени во Safari
  • Изберете за да се прикаже менито Develop (Preferences > Advanced > “Show Develop menu in menu bar”)
  • Во било кој прозорец на Safari, одвлечете го менито “Develop” и изберете “Empty Caches”

Исто така, имаме можност да пристапиме до функциите без да го влечиме менито секогаш. Едноставно притиснете ја кратенката “Command + Option + E”. Нема видлива табела или страница за вчитување, откако ќе кликнете на кратенка, Safari ќе го испразни кешот за неколку секунди. Исто така, постои опција да се исчисти кешот на одредена страница со користење на Shift + клик.

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.