imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Како да инсталирате нов фонт во macOS


Ако сакате да направите видео клип, постер или банер, важно е да имате добар фонт. Интернетот е полн со нив и лесно можете да ги инсталирате на Вашиот Mac. Ајде да видиме како да го сториме тоа.

Ако преземате фонт од DaFont или 1001 Free Fonts се што треба да направите е да отпакувате неколку датотеки и да ги инсталирате. Исто работи како во најновата верзија на Windows. На овој начин инсталираната датотека нема да се применува низ целиот систем, само за сметката што се користи.

Разликата е во тоа што постојат фонтови кои се достапни за сите корисници низ целиот систем. Овие се користат од сите програми. Како Helvetica кој е мој омилен и стандарден фонт на Pages. Ако преземате сопствен фонт за Вашиот проект со основната инсталација, тој ќе биде достапен само за Вашата корисничка сметка. Другите немаат пристап до него.

Значи, ако некој отвори датотека на иста машина, но во друга сметка тие нема да можат да го користат истиот фонт како Вашиот. Но, како можете да инсталирате фонт за сите да го користат?

  1. Отворете Finder и во горниот лента со мени кликнете Go
  2. Изберете Go to Folder …
  3. Внесете / Library / Fonts и притиснете Enter
  4. Повлечете ги и пуштете ги саканите датотеки во папката

Сега сите корисници ќе можат да ги користат сите фонтови со секоја програма.

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.