imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Како да позиционирате прозорец на Mac


Гестовите на компјутерите на Apple го олеснуваат позиционирањето на прозорците. Дозволете ни да Ви покажеме два трикови за кои веројатно не знаете.

Претпочитам Macintosh пред Windows, но позиционирањето на прозорците ми се чини потранспарентно во Windows. Сепак, со некои трикови можете да го олесните позиционирањето. Напредните корисници може да ги знаат следниве два трикови, но можеби ќе покажеме нешто ново и за Вас.

Ако сакате да користите заеднички приказ во Windows, сè што треба да направите е да го повлечете прозорецот до работ на екранот и системот автоматски го дели екранот. Можете лесно да го направите тоа, или можете случајно да го откриете ако не сте експерт. Најлесен начин да го направите тоа на Mac е да го притиснете зеленото копче во горниот десен агол на прозорецот повеќе пати. Сино осветлување ќе го означи местото на прозорецот. Потоа само престанете со притискање на копчето и ќе завршите.

Ако не сакате да ја зафатите половината од екранот со прозорецот во кој работите, повлечете го на рабовите низ целиот екран. Ако двојно кликнете на аголот тие ќе се прошират до крај, соодветно, но исто така можете да го направите тоа со рабовите. Со ова, можете брзо да ја поставите удобната положба и не треба да губите време за поставување на соодветната големини со Trackpad-от.

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.