imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Кога ќе биде објавена јавната бета верзија на iOS 12?


Деновиве, многумина од Вас прашаа кога ќе имате шанса да ги испробате iOS 12 и macOS, дури и ако не сте програмер. Дозволете ни да ви кажеме што да очекувате …

Бидејќи Apple е познат по претставувањето на нови системи во рамките на одлично шоу, не само новинарите, туку и корисниците се желни за иновации. Единствената стапица во приказната е дека WWDC генерално е проследен со бета период, а нови системи ќе бидат претставени во септември.

Како што знаете во лето што ќе биде вашиот Божиќен подарок, но сепак треба да почекате до декември за да го добиете.

Не е изненадувачки што многу луѓе не можат да чекаат толку долго, наместо тоа тие со задоволство ја искористуваат шансата за големите, но ризични можности обезбедени од бета верзиите. Под поимот “ризично” ние мислиме дека овие системи се во нивниот тест период, така што тие можат да содржат критични грешки кои лесно ја упропастуваат секојдневната употреба. Затоа, ние предлагаме дека само оние кои ќе одлучат да тестираат се: 1. Оние кои знаат што да прават и 2. Оние кои се осмелуваат да го преземат ризикот.

Постои разлика помеѓу бета и бета. Првата и најраната верзија е секогаш бета-верзија за програмери. Како што можете да погодите од името, тоа е за програмери, затоа Ви треба корисничка сметка за развојни програмери која не е бесплатна. Бидејќи повеќето од нас не ја имаат, нашиот единствен избор е јавна бета што секој ентузијастички корисник може да ја добие. Па, тоа звучи убаво, но обично доаѓа подоцна од бетата за развојните програмери.

Засега, iOS 12 и macOS се достапни само во бета верзијата за програмери. По WWDC, многумина од Вас прашуваа кога ќе пристигнат јавните бета верзии, бидејќи со нетрпение ќе сакате да ги пробате.

Не можеме да го кажеме точниот датум на објавување, ние само ќе знаеме за време на официјалната објава на Apple. Врз основа на податоците од претходните години, можеме да извлечеме некои заклучоци, па да видиме датумот на објавување во последните три години:

WWDC 2015, 8 јуни: iOS 9 и MacOS El Capitan Public Beta – 9 јули
WWDC 2016, 13 јуни: iOS 10 и MacOS Sierra Public Beta – 7 јули
WWDC 2017, 5 јуни: iOS 11 Public Beta – 26 јуни; MacOS High Sierra Public Beta – 29 јуни (Некои непријатности се случија за време на објавата, па затоа пристигна малку подоцна)

Да резимираме, имаше 31 ден помеѓу WWDC и објавувањето на првата јавна бета верзија; во 2016 година имало 24 дена; а во 2017 година точно 3 недели што е 21 ден. Во просек, можеме да кажеме дека приближниот и очекуваниот датум на издавање на iOS 12 и macOS Mojave најверојатно ќе биде:

29 јуни.

Значи оние кои едвај чекаат за објавувањето на системите, треба однапред да се подготват, првенствено со подготвување на резервна копија од системот.

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.