imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Промена на батерија по намалена цена!

Направи резервација и промени ја батеријата за 1.990 МКД.

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Колку побрзо е всушност брзото полнење?


Знаеме дека Apple тивко го овозможи брзото полнење за сите iPhone уреди што неодамна ги објави. Но, што ќе значи тоа во пракса? Колку едното решение ќе биде побрзо од другото? Па, многу.

Бевме среќни да известиме кога се покажа дека конечно, по толку долго чекање, Apple го направи брзото полнење достапно за сите нови уреди. Единствениот недостаток е дека опремата за полнење која моментно е дел од пакетот не е доволна за да се случи магијата, и ќе треба да купите некои дополнителни додатоци. Ако се случи да имате еден од новите MacBook или MacBook Pro компјутери, не мора да инвестирате толку многу пари, бидејќи едноставно ќе треба да купите USB-C до Lightning кабел како додаток. Прашањето е дали вреди или не.

AppleInsider одлучи да го испита токму тоа, и веднаш можеме да кажеме дека разликата е материјална. За да го искористиме до неговиот максимален потенцијал, тоа во голема мерка зависи од нашите навики. На пример, ако сте еден од оние луѓе кои ги оставаа своите телефони на полнач, навистина не е важно дали вашиот уред се полни до 100 процентиза половина час или за два и пол часа. Сепак, постојат многу луѓе кои би можеле да ја искористат предноста на брзото полнење во секојдневниот живот.

Во врска со хардверската опрема, AppleInsider веднаш истакна дека не е важно дали користите 29W, 61W или 87W адаптер за MacBook, бидејќи нема разлика во времето на полнење. Значи, ако купувате еден од нив, подобро е да го купите најевтиното решение од 29W.

Испитани се повеќе опции за полнење за време на експериментот. Имаа комбинација од 29W адаптер + USB-C до Lightning кабел; 12W iPad полнач; 7,5W Belkin Boost Up безжичен полнач кој Apple исто така го продава; оригинално вклучен 5W адаптер како референтна точка; и како интересен додаток, ги поврзаа телефоните со iMac со USB-C на Lightning, како и стандардниот USB-A до Lightning кабел.

Предмет на експериментот беше iPhone 8 Plus, што претходно целосно го испразниja. После тоа, го земаа уредот и го поврзаа на полначите споменати погоре, а потоа го забележуваа мометното ниво на полнење во одредени интервали.

Не е изненадувачки дека брзото полнење од 29W брзо се одвиваше за време на првиот 5-минутен интервал и не дозволи било која друга опција да се истакне за време на полнењето. Сепак, како што јасно може да се види на графиконот подолу, Apple ги намалува перформансите на брзината по триесетина минути брзо полнење – веројатно поради безбедност и штедење на батеријата. Дотогаш, уредот беше наполнет до 70 проценти, што е многу енергија за толку кратко време.

Уште еден огромна придобивка од овој експеримент е дека стандардниот адаптер од 5W е најбавно можно решение, па можете да добиете подобар резултат дури и ако го поврзете телефонот со вашиот лаптоп. За возврат, дури и безжичното полнење може да ги оствари истите перформанси, што е прилично смирувачки. Да не споменуваме дека Apple ќе го реши ограничувањето на 5W за безжично полнење во некоја следна надградба на софтверот, така што, на пример, полначот од 7.5W вклучен во овој тест ќе може да биде подобар.
Резултат од експериментот е дека овој процес можете да го направите за околу 80 минути со најсилниот брз полнач. Ова исто полнење трае 95 минути со полначот на iPad, тоа е некаде околу 100 минути со комбинацијата iMac USB-C  и 150 минути со стандардното или безжично решение. Најбрзото решение е околу два пати побрзо од најбавното.

Заклучокот е дека ако имате некој вид на USB-C адаптер за MacBook, тогаш дефинитивно би било вредно да купите дополнителен USB-C до Lightning кабел. Ако не сакате да потрошите пари за ништо, но сакате малку да го забрзате процесот, тогаш извадете го вашиот полнач за iPad или поврзете го телефонот со USB 3.0 на вашиот лаптоп. И ако тоа навистина не е важно, тогаш оставете го сето тоа и полнете го телефонот со стандарден полнач; безжичниот полнач само ќе го направи процесот поудобен, а не побрз.

Извор: Apple Insider

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.