imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Промена на батерија по намалена цена!

Направи резервација и промени ја батеријата за 1.990 МКД.

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Луѓето повеќе го сакаат iPhone X со 256 GB


Apple повторно ги промени опциите за складирање со уредите што ги објави во септември: ја отстрани средната опција од 128 GB и двојно ја зголеми најмалата опција од 32 GB. Дали се работи за добра бизнис одлука? Секако.

Дури и опциите за складирање на iPhone се опкружени со детална деловна стратегија на Apple. Компанијата доби многу критики за тоа: бидејќи уште од порано, просторот за складирање не може да се прошири, а потоа затоа што беше премногу мал или премногу скап. Ситуацијата малку се нормализираше со воведувањето на iPhone 7, бидејќи моделот со 32 GB може да се смета за соодветна стартна големина, а верзијата од 256 GB може да биде добра можност за оние кои постојано снимаат 4K видеа со своите телефони. За сите останати, ја имавме верзијата од 128 GB, која беше доста популарна меѓу луѓето.

Apple повторно успеа да ја наруши оваа идилична ситуација со укинување на средното решение. Сега луѓето можат да избираат помеѓу 64GB и 256GB. Прашањето е: што ќе се случи со оние кои беа задоволни со просторот за складирање од 128 GB? Одговорот е прилично едноставен: ќе треба само да купат еден од 256 GB. Apple направи совршен чекор напред, бидејќи веројатно многу луѓе ќе откријат дека 64GB се премалку, особено кога камерата на најпаметниот телефон во светот е скриена во нивниот џеб. Најверојатно, ќе одлучат да го купат претераниот простор за складирање (и прескап), што е четири пати поголем.

Ова однесување на клиентите веќе може да се забележи во резултатите на првите спроведени истражувања. Компанијата за анализа на пазарот RBC Capital Markets праша 832 потенцијални iPhone корисници за нивните идни планови. Околу 28 проценти од испитаниците планираат да го купат iPhone X, 37 проценти сакаат да набават некој од iPhone 8 моделите, 24 отсто сакаат iPhone 7 или 7 Plus, а последните 11 проценти планираат да купат некој постар модел.

Вкупно 57 проценти од потенцијалните купувачи на iPhone X рекоа дека ќе го купат моделот со 256 GB, што е прилично висок процент, со оглед на тоа дека овој модел ќе има многу повисока цена во споредба со основниот модел со 64 GB. Во многу слична анкета спроведена во врска со iPhone 7 минатата година, 50 проценти од корисниците го избраа моделот со 128 GB. Се чини дека отстранувањето на оваа опција ги турка корисниците да го купат оној со поголем простор за складирање – што веројатно беше и целта на овој потег.

Интересно, Apple ја отстрани средната опција за складирање од iPhone уредите. Сметаме дека со оглед на зголемените барања за простор, повеќето корисници од средно ниво ќе се движат кон повисоките нивоа.

Извор: Macrumors

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.