imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

На траг на шокантни искуства – истрага


Нешто се случува во нашата канцеларија. Мистерии како од X-Files се насекаде околу нас. Паранормални активности, болка и страдање се наоѓаат во воздух. Немаше објаснување … до сега! Решив да преземам нешто и да дознаам што се случува!

За мене истражувачкото новинарство секогаш беше јагода на врвот во овој жанр. Кога почнав да пишувам сакав да си имам свој случај. Приказна што можам да ја решавам. Средба со маскирани информатори во мрачни улички и следеа од сомнителни мажи, со посебен ѕид во мојот стан потполно закачени со фотографии и со преполната мрежа од црвени теми.

Но, сите мои романтични соништа беа издувани, бидејќи најголемата мистерија што некогаш сум ја решил е зошто косата на некои стари дами има малку плав сјај над сивите тонови. Не се смеј, никогаш нема да го откриеш одговорот! Значи, прилично е тешко да се најде тема што е доволно интересна за да се испита и да има вистински траги што ќе се следат на многу возбудлив начин.

Но сега! По сините тонови фатив мирис. Нешто мистериозно и ужасно, паранормална активност започна во нашата канцеларија и сето тоа беше на мене да се реши. Играј со мене во оваа авантуристичка и вистинска И С Т Р А Г А!

Сега, ако сте подготвени тука е нашиот екстремен случај: на почетокот на февруари редакцијата на iMagazin се пресели во нова канцеларија. Тоа беше чиста забава, многу смеење, пиво, мебел, како сон да се оствари. Нашата нова канцеларија е навистина убава, е на одлична локација, светла и пријатна, има прекрасно кафуле зад аголот, сè што може да побарате. Но, тоа само што започна!

Полека, но сигурно, сите почнаа да се шокираат за предмети што се направени од метал.

Отпрвин беше смешно. “Гледај, мислеше дека може да го зграби млекото од фрижидерот без казна, но Зевс повторно удри”. Тогаш работите почнаа да бидат полоши и полоши. Виктор доби ПТСН, бидејќи тој веќе помина низ истата приказна пред и тој заврши отворање и затворање на вратите само со покриени лакти. Бев сосема безбеден и преживеав со неколку зуења. Очигледно судбината ме избра да бидам хроничар кој може да стави крај на целата приказна.

Така случајот е даден. Морав да ги најдам причините пред да ги изгубам сите околу мене во канцеларијата. Но, од каде да почнам? Јасно можеме да видиме дека станува збор за искра. И блескавите имаат врска со електрична енергија. Имам две сценарија во мојот ум: или објекти околу нас или ние сме електрични. Но, како? Има ли жица некаде во ѕидот? Дали сме мутанти?

Потоа одеднаш сфатив дека постојат животни кои ги ловат другите користејќи електрична енергија. Постојат електрични партали и јагули. Почнав да барам што е работата со нив.

Електричните јагули имаат три различни ударни бранови. Тие ја скенираат околината со нисконапонски импулси. Тие ги шокираат своите жртви со кратки, но високи напонски серии на ударни бранови. И користете долги и високи фреквенции и напонски удари за да ги фатите. Нивните електрични способности се должат на нивната биолошка природа. Нивните глави имаат позитивен полнеж, додека нивните опашки се негативни. За да создадат ударни бранови, им е потребна посебна “алатка” наречена Sach’s and Hunter’s organ.

Бев прилично сигурен дека сум на погрешен пат. За да бидам сигурен повикав медицински совет, кој увери дека ние не се шокираме на тој начин како што јагулите прават.

Од вртливата бура од моите спомени, терминот почна да ползи до површината: фрикционална струја. За жал, физиката не беше вклучена во моите главни студии, но сеуште можам да се сетам кога го протриравме балон против нашата коса и лесно можевме да го држиме до ѕидот. Тоа има врска со полнењето. Тоа е нашата прва трага.

Па јас имав друг консултант Charles Härtlein, господар на оваа тема. Го прашав за мојата загриженост.

iMagazin: Зошто ние често се шокираме и што е фрикционата електрична енергија?

CH: Ако два предмета се тријат еден со друг тоа ќе произведува електричен полнеж. Кога запците се нанесуваат и одеднаш се отстранат еден од друг, тогаш од една страна ќе има позитивно полнење, а од друга негативно.

Во електрични полиња предметите можат да бидат поларизирани. Ако ставате оригинално не наплатен метален објект во ова поле, електричниот полнеж ќе ги привлече истите обвиненија и ќе ги одбие спротивните. Можете да го репродуцирате истото и со луѓето, но тоа функционира побавно. Кога луѓето во ваква држава допираат каков било заземјен метален предмет, тие ќе бидат шокирани.

Вклучувањето / исклучувањето на облеката направена од синтетички материјал може да резултира со полнење.

iM: За колкав полнеж зборуваме во однос на луѓето наспроти. фрижидер?

CH: Пренапонскиот напон на воздухот е помеѓу 15 и 30.000 волти по сантиметар. Значи, ако создаваме “долга” искра од 1 сантиметар, тоа може да значи околу 30 000 волти. Очигледно, прашањето е во прашање, ако не умираме за 30 000 волти, зошто да не ги допираме сокаците со “само” 230 V? Одговорот е даден од производот на напон, ампера и време. Оние 30.000 волти помеѓу вашиот џемпер и фрижидер ќе исчезнат во рок од неколку пико- или наносекунди. Покрај тоа што е многу фрустрирачки, тоа не е смртоносно – освен ако користите пејсмејкер.

iM: Како може да се отстрани?

CH: Најлесен начин да се избегне шок е да се има синџир со клучеви кој има т.н. светлосна ламба и да се шокира со користење на светилката. Тоа може да ја контролира брзината на шок, бидејќи процесот поминува низ ламбата.

Другата опција е употребата на антистатички детергенти. Тие имаат различен додаден материјал кој го прави алиштата помалку проводни. Таа им овозможува на полнење лесно да се движат и не постои таков напон создаден за време на фрикционата електрична енергија. Не знам кои се вистинските факти и кои се само маркетиншки зборови на секоја марка, но ова може да биде остварлива опција.

Во канцелариите и другите работни простори што ги користат за да го направат подот во фазата на градење. Вреди да се најде тепих што може да пренасочи струја. Ако има тепих или било каков вид на гумени материјали поставени на подот, не треба да бидете шокирани од добивање шокирани. Крапот и серијата на столици се тријат секојпат кога се движите со столчето.

Во поголемите компјутерски единици користат за покривање на сè во проводни пластика или имаат тепих кој вклучува некои црвени честички од бакар или мрежа. Тоа создава лажни електростатски шокови и нема да дозволи да се создадат простори со повисок напон.

iM: Како е можно тоа што некои од нас се шокирани повеќе пати од другите?

CH: Главната разлика лежи во нашата облека. Материјалот на општата облека на жените се разликува од машката облека. Мажите имаат тенденција да носат помалку чорапи. И меѓу машки памучни чорапи и женски чорапи има големи разлики во материјалите и во шокантни. Исто така, важно е да се вртите додека одите или не. Материјалите, одење, перење на сите можат да создадат разлики.

iM: Може ли електричното триење да предизвика вистинска штета?

CH: Да. Ако на пример, соблекувате џемпер пред да почнете да склопувате компјутер. Ако џемперот стане електронски наполнет, тој ќе создаде свое сопствено електрично поле. И полнењата почнуваат да се движат околу тоа поле. Наспроти полнењата ќе добиете повеќе и исто ќе се приближите.

Проблемот започнува кога ова поле вклучува пример на матичната плоча. Каде што се движат обвиненијата постои електрична енергија. Ако оваа електрична енергија надмине одредено ниво што би можело да го убие уредот. Затоа компјутерите се заклучени во метална кутија или барем имаат метална фолија во внатрешната страна на кутијата. Ова се нарекува Фарадеев кафез кој може да го покрие електростатското поле на одмарање.

Сепак, статичкото полнење може да предизвика вистински проблеми во неколку индустрии. Ако, на пример, во хемиската индустрија се создава било каков вид на прав и дека прав треба да се пренесе на некаде, во најголем дел од времето тие се движат во рамките на цевководот. Триењето помеѓу правот и самата цевка го прави наполнетиот прав. Може да биде ризик ако овој прав е запалив, мала искра може да предизвика огромни штети и тоа се нарекува експлозија на прашина.

Конечно! Имаме одговор. Бидејќи го имаме тоа знаење, радоста и мирот се во целата канцеларија. Ние трчаме наоколу во нашите синтетички џемпери и продолжуваме да ја отвораме вратата на фрижидерот напред и назад, без да бидеме шокирани со нашите светилки за клучеви. И се чувствувам толку добро што сум ги собрал плодовите од мојата работа.

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.