imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Промена на батерија по намалена цена!

Направи резервација и промени ја батеријата за 1.990 МКД.

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Ние веќе ја имаме првата жртва на iPhone 8


Специјалитетот на душата кај iPhone 8 и iPhone X, A11 Bionic процесорот, е во тоа што Apple го дизајнираше сам секој сегмент од процесорот за разлика од претходните модели, кога графичките процесори беа креирани од Imagination Technologies од Велика Британија. Присуството на компанијата е толку големо на пазарот што не можеше да се избегне до сега; а потоа Епл се повлече од партнерството, што се покажа како целосна катастрофа.

Се разбира, не за Епл, бидејќи A11 Bionic во моментов е далеку најсилниот процесор на светот, кој исто така докажува колку голема одлука требаше да ја заврши работата во компанијата. Сепак, Imagination Technologies се целосно уништени со оваа одлука: менаџментот беше принуден да донесе одлука за продажба на компанија во јуни, бидејќи Apple носеше околу половина од приходот на компанијата. На крајот, кинеската компанија Yitai Capital, силиконската долина, ја купи компанијата и плати околу 743,2 милиони долари.

Според гледна точка на Imagination Technologies, речиси е апсолутно невозможно Apple да го спроведе потребното истражување и развој за толку кратко време и да не прекрши било кој од нивните патенти. Една таква технологија е наречена “Tile Based Deferred Rendering” која може да се поврзе со графичкиот процесор на компанијата наречен PowerVR. Ова е процедура за сегментација на слики која може ефикасно да дистрибуира графички пресметки помеѓу компонентите, па фрагментираните области на сликата можат да користат различни ресурси во исто време.

Токму сега се чини дека Apple не се најде во средина на друга расправија за патент. Не сме слушнале ништо за тужбите од Imagination Technologies веќе некое време, па лесно може да биде дека двете страни тивко се договориле, или дека Apple, всушност, не направил никакво прекршување. Во секој случај, одлуката на Apple во голема мера ја вознемири пазарната позиција на мобилните процесори, иако изгледа дека Imagine Technologies со овој нов сопственик би можел да опстане дури и по iPhone 8 и iPhone X.

Извор: The Verge

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.