imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Никогаш не сте виделе толку кул простор за складирање


Британскиот синџир супермаркети, Ocando има вистински стил кога станува збор за складирање. Во нивните огромни простории за складирање, доаѓаат и си заминуваат многу роботи кои ја завршуваат целата работа. Ајде да ѕирнеме во секојдневниот живот на високо-технолошкиот супер простор за складирање!

Кошница, решетка или едноставно машина – се се ова имиња на огромното формирање на синџирот Ocado во британскиот Andover. Магацините всушност немаат ништо возбудливо, но оваа во оваа зграда има многу специјалитети како:

Илјадници роботи во различни големини, форми и функции тука работат тука цел ден ноќ, 24/7.

Нивната работа е да бидат поекономични од човековата работа. Мораме да кажеме дека се навистина одлични на своите работни места. Тие преработуваат 3,5 милиони предмети и 65. 000 нарачки неделно.

И овие машини не се врвот на технологијата. Повеќето од нив можат да направат само една специфична работа, да постават нешто од лево кон десно или да носат нешто од една кошница до друга. Клучот на целиот систем е механизмот за кошници, кој се движи без проблеми со централната машина “мозокот”. Ефективноста е загарантирана со синхронизирана работа на многу мали делови и акции. Како жив мравјалник, но со роботи.

Ако мора да продолжат со нарачка што се состои од 50 различни производи, тимот на роботи е посветен на задачата, тие се одвојуваат, ги собираат предметите, потоа се приклучуваат и собираат се што добиле. Целиот процес е направен за неколку минути што може да трае со часови во основно складиште.

Меѓутоа, човечката работна сила не може целосно да се замени. Тие го пополнуваат доаѓачкиот производ на влезната страна и ги проверуваат и пакуваат кутиите на излезната страна. Луѓето немаат никакви други задачи, се останатот е спроведено од машините. Тоа е како автомат, од една страна ги пополнувате производите, од друга страна го фрлате завршениот ред.

Интересно е да се види како логиката на машината се разликува од нашата. Во принцип, предметите за складирање треба да бидат сместени. Како еден сад ги содржи пивата, а во друг е сместено виното. Додека роботите складираат преку алгоритмите на популарност. Најпопуларните предмети се најблиску, додека ретко нарачуваните се многу подалеку. Значи може да се случи две палети една до друга да содржат чипс и пена за бричење.

Клучот за овој концепт е бесконечниот број на избори за проширување и флексибилност. Ocando ги продава своите роботски решенија на различни продавници, како и со различни барања. Но, благодарение на нивниот сегашен систем, навистина е лесно да се исполнат овие барања. Ако има потреба од поголем капацитет, треба да додадат повеќе роботи во системот, и тоа е сè. Централниот мозок веднаш ќе се приспособи на новата ситуација и новодојдените роботи ќе бидат полноправни членови на екипажот. И ако некој од нив има грешка, другите можат да го заменат со преземање на неговите задачи.

Единственото прашање е како тоа влијае на нас, на луѓето? Според проценките, 17% од работните места наскоро ќе бидат преземени од страна на роботите во САД. Но, некој мора да врши надзор, програмирање, одржување на овие роботи. Значи тие делумно ги заземаат работните места, но исто така, создаваат нови.

И не заборавајте дека во многу случаи, некои задачи кои се тривијални за нас би можеле да бидат навистина тешки за машините. Само размислете за тоа, колку е лесно да се земат три портокали и да се стават во кошница. Што може да направи машината со оваа задача? Како ќе ги однесат? Дали движењата на заоблено овошје се навистина непредвидливи. Доволно е да се зграбат посилно и тоа ќе стане сок од портокал.

Ocando има различни достигнувања за ваквите проблеми и технологијата не е ни блиску до совршена. Мислам дека секогаш ќе има различни задачи што може да ги извршуваат само луѓето.

Извор: The Verge

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.