imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Објавен iOS 11.2.5


Поминаа само две недели од верзијата 11.2.2, а сега тука е десеттата официјална надградба на iOS 11, верзијата 11.2.5. Надградбата вклучува поддршка за HomePod, нова Siri функција и поправка на грешки.

За жал, имаше многу проблеми со официјалната верзија на iOS 11 и тоа веднаш по лансирањето. Од проблемите со воспоставување повици до потешкотии со прикажувањето на бројот на повикувачот. Apple во меѓувреме објави многу надградби кои донесоа решенија за сите тие проблеми, а сега ја имаме и верзијата 11.2.5.

Се работи за прилично голема надградба, но како и обично, точната големина на пакетот податоци варира помеѓу 100-200 MB, во зависност од уредот.

Apple го вели следното за оваа надградба:

iOS 11.2.5 вклучува поддршка за HomePod и ја воведува можноста Siri да чита вестi (само во САД, Велика Британија и Австралија). Ова надградба, исто така, вклучува поправка на грешки и подобрувања.

Поддршка за HomePod

  • Поставување и автоматско префрлање на вашите поставки за Apple ID, Apple Music, Siri и Wi-Fi во HomePod

Siri news

  • Siri сега може да чита вести, само прашајте: “Еј Siri, прочитај ја веста”. Можете исто така да побарате одредени категории на вести, вклучувајќи спорт, бизнис или музика.

Други подобрувања и поправки

  • Се занимава со проблемот што може да предизвика апликацијата Phone да прикажува нецелосни информации во листата на повици
  • Го отстранува проблемот што предизвикува мејл известувањата од некои сметки на Exchange да исчезнат од екранот за заклучување кога го отклучувате iPhone X со Face ID
  • Се занимава со проблемот што може да предизвика разговорите во Messages привремено да бидат наведени како недостапни
  • Го поправа проблемот во CarPlay, во кој “Now Playing” контролите не реагираат по неколку промени на песни.
  • Додава способност VoiceOver да објавува дестинации за репродукција и нивото на батеријата на AirPods

Вашиот уред можете да го надградите преку Settings > General > Software Update. Ако вашиот iPhone или iPad не ја прикажува новата верзија на системот, за тоа е виновна бета верзијата. Избришете ја, па повторно побарајте нова надградба.

Иако оваа надградба не би требало да предизвика губење на податоците, направете си услуга самите на себе и не си играјте со оган. Направете сигурносен бекап на сите податоци од вашиот iPhone и iPad. Сите податоци можете да ги сместите на својата iCloud сметка, или на компјутерот преку iTunes. Доверливите корисници можат да ги направат и двете.

iOS 11.2.5 е достапен за следните уреди: iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, петтата генерација на iPad, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro 9.7″, iPad Pro 12.9″, шестата генерација на iPod touch.

Покрај најновата верзија на iOS, tvOS беше надграден на верзијата 11.2.5 и watchOS на верзијата 4.2.2. Двете надградби вклучуваат подобрувања во перформансите и поправки на грешки. Верзијата 10.13.3 на High Sierra, исто така, донесе општи подобрувања и поправка на грешката во Message.

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.