imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа функција ќе го направи вашиот iPhone потивок


Корисниците на iPhone X можеби забележаа дека кога го држат уредот во раце, неговиот звук на ѕвонење е многу потивок или во целост престанува. Да погледнеме за што се работи и како да се исклучи оваа функција.

Кога постоеја само гласини за iPhone X – и сите мислеа дека уредот ќе биде наречен iPhone 8 – првите траги на Face ID се појавија во изворниот код. Тогаш го забележавме и овој израз:  ‘Attention Aware’, кој се покажа како вистинска функција во flagship уредот на Apple.

Одговорен е за неколку визуелни функции. Ако Attention Aware е вклучен и вашиот уред е поставен на максимална светлина, функцијата автоматски ќе ја намали светлината кога не гледате директно во екранот. Кога екранот е заклучен, известувањата ќе се појават, но нивниот редослед нема да биде прикажан се додека не го погледнете екранот.

Поради истата функција, звукот на ѕвонење ќе биде потивок. Ако го држите уредот во рацете, неговото ѕвоно ќе биде потивко. Ако јачината на гласот е зголемена до крај, а ѕвоното е потивко, оваа функција би можела да биде виновник за тоа.

Истото може да се случи кога телефонот го вадите од џеб и би можеле да имате чувство дека сте го притиснале копчето за гласност. Ако оваа функција не ви се допаѓа, можете едноставно да ја исклучите.

  • Влезете во поставките
  • Изберете Face ID и менито Passcode
  • Внесете лозинка
  • И оневозможете го Attention Aware

Тоа ќе стави крај на сите нуспојави на дополнителната функција на Face ID.

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.