imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Отворете ги неодамна затворените страници во Safari


Дали некогаш ви се случило да сте ја пронашле саканата страница во Safari, но случајно сте ја затвориле и сте морале да ја барате во Историјата.

Претходно, ги собравме сите оние системски кратенки на тастатурата на Mac кој би требало да им бидат познати на сите корисници кои од Windows се префрлиле на Apple. Го допревме и прашањето на CMD + Q, методот кој во основа го користиме за да го избегнеме случајното затворање програми.

По грешка да се внесе “@” е многу лесно, но тоа обично се случува во Safari. Што да направите ако ја затворите претходната страница? Како повторно да ги отворите штотуку затворените страници во Safari? Постојат многу едноставни решенија за тоа, но во основа, се се сведува на 3 различни начини. Да погледнеме како тие функционираат, а за најбрзо решение погледнете го последниот параграф на текстот.

Повторно посетете ја страницата со помош на кратенки на тастатурата 

Постои барем една кратенка на тастатурата за секоја важна наредба. Ако сакате повторно да ја посетите последната страница што сте ја посетиле, отворете Safari и притиснете “Shift + Command + T”. Ако можете тоа да го научите напамет, тогаш ова е совршено решение за вас.

Направете го тоа преку менито Историја

Во менито Историја во Safari можете да избирате помеѓу неколку опции. Можете повторно да ги отворите сите страници или само оние кои неодамна сте ги отвориле. Ако сакате да го направите последното, изберете го менито “Неодамна затворено” и побарајте ја саканата страница на листата.

Подолго притискање на копчето “Add Site”

Како и секогаш, тука е и скриената опција која обично ја забележувате сосема случајно. Ако подолго го притиснете копчето “Add Site”, ќе ви се прикаже истата листа како во Историја.

Со само еден клик. Тоа ни е најомилено.

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.