imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Промена на батерија по намалена цена!

Направи резервација и промени ја батеријата за 1.990 МКД.

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Повеќе нема начин за враќање од iOS 11


Баш како што се случува секоја година, Apple не ги објавува претходните верзии на системот неколку недели по објавувањето на најновата верзија на iOS. Тоа значи дека не можете да се криете зад опцијата враќање на претходниот систем, бидејќи нема враќање од iOS 11 на iOS 10.3.3.

Овој потег не е изненадувачки, отсекогаш било така и веројатно ќе остане уште некое време. Прашањето е сосема оправдано: зошто ова ни е воопшто потребно? Првата и најважна причина зад оваа одлука е дека ова е единствен начин на кој Apple може да се насочи на тековниот оперативен систем со полна сила. Кога би имале неколку официјални системи истовремено, исто така, постојано би требало да произведуваат сигурносни опции и исправки на грешки за претходните верзии. Тоа што не постои начин на кој можете да се вратите, исто така значи дека сите претходни верзии на iOS повеќе нема да бидат во центарот на вниманието, а Apple може да се насочи исклучиво на системот кој е најважен за најголем број од корисниците.

Втора причина е тоа што Apple не сака корисниците да чепкаат низ системот, бидејќи единствен начин на кој можат да гарантираат адекватна сигурност и корисничко искуство е кога сите го користат iOS на начин на кој е осмислен во Купертино. Ова е реален страв, бидејќи тимови кои ги jailbreak-уваат системите напорно работат на пронаоѓање на некој вид на „задна врата“ низ која ќе го „ослободат iPhone од неговите стеги“. Тоа очигледно е долготраен процес, а со дисквалификувањето на претходните верзии на iOS, можно е верзијата на системот да дојде до крајот на својата кариера, пред да се појави jailbreak за неа.

Сепак, оваа вест би можела да биде важна за оние кои од некоја причина и натаму сакаат да ја користат една од претходните и добро функционални верзии на iOS, кој се уште е преполн со грешки. Ако сте еден од нив, обрнете внимание на тоа да не го притиснете копчето за надградба, бидејќи потоа нема да имате опција за враќање на старата верзија, туку само на iOS 11.0.1, што е најновата објавена верзија на системот.

Гледајќи колку iOS 11 е распространет, се чини дека многу корисници и припаѓаат на оваа група. Иако iOS 11 немаше лош почеток, многумина се уште се скептични во врска со новиот систем и навистина не сакаат да ги надградат своите уреди. Две недели по презентацијата, и се уште „само“ 38,5 проценти од корисниците сметаат дека надградбата им е потребна. Тоа и натаму не е така лош ефект, посебно ако го земеме во предвид просечното ширење на ривалските оперативни системи, но не е ни блиску на минатогодишните броеви. Имено, две недели по објавувањето, iOS 10 беше инсталиран на 48,16 проценти од уредите за кои беше достапна надградбата.

Станува се потешко и потешко да се смисли дефинитивен одговор на ова прашање. Можно е тоа да се случува поради мноштвото забелешки кои пристигнаа за намаленото траење на батеријата, или микрофонот што создаваше звуци на пукање во iPhone 8, што беше поправено дури со надградбата 11.0.2, или поради тоа што поголемиот дел од важни функции (како iCloud синхронизација на iMessage и „person-to-person“ Apple Pay функцијата) се уште не работат.

Во исто време, постојано се објавуваат помали надградби на системот, па дури и добивме две помали надградби во краток временски период. Тие чекор по чекор го прават системот посигурен и постабилен. Се надеваме дека сите овие проблеми наскоро ќе исчезнат и дека корисниците ќе бидат поубедени да направат надградба.

Извори: 9to5mac и Macrumors

 

 

 

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.