imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Роботите стануваат премногу чудни


Можно е да сум гледал премногу научна фантастика, но сега кога наидов на најновите вести за развојот на Boston Dynamics и Google речиси во еден ден, претпоставувам дека имам Skynet фобија. Нови морални проблеми чекаат решение!

Јас сум јас, ти си ти. Кој е робот? Ти или јас?

Не знам дали за првпат поп-културата почна да се занимава со ова прашање, но од излегувањето на Blade Runner во 1982 година, многу од нас секако се загрижени поради следниот проблем:

Што е робот? Кои се човечките битија? Каде е границата? Како можеме да ги разликуваме?

Тоа време на такви прашања се гледаше како на нереалистични и филозофски прашања. Верувајте ми, тогаш ниту првиот Macintosh не беше објавен, иако тој изгледаше вака:

Кога го гледате, не Ве потсетува на крајот на светот, а границата помеѓу човекот и компјутерот е јасна. Да, но сега, 35 години подоцна, ние почнавме да правиме нешто како што е Google вештачката интелигенција која може да закаже шишање на барање на корисникот.

Снимката погоре беше претставена од компанијата на овогодинешниот Google I / O, кој се одржа пред околу една недела. Најосновниот дел во целата ситуација е дека дискусијата не е организирана (изгледа дека е): целосно вистински вработен на целосно вистински салон за козметика ја крена слушалката и додека разговараше со вештачка интелигенција, беше убедена дека станува збор за вистински помошник кој се обидува да договори термин за својот шеф .

Да тоа е во ред. Треба да се спомене дека станува збор за навистина едноставен разговор, со многу предвидливи прашања и одговори. Не, она што е навистина изненадувачки е дека помошник на Google може да помине низ послаби делови од разговорот. Во друг разговор можете да почнете со Дуплекс како резервирате маса во ресторанот. Вработената која добила повик би можела да биде доста тешка затоа што сфатила што сакала дигиталната гостинка.

Како што можете да чуете, дуплекс не само што може да се справи со ситуацијата, туку исто така можеше да разбере сложениот проблем, како на пример дека резервацијата е можна само за повеќе од 5 лица. Исто така, го постави прашањето за времето на чекање и заврши разговор, што значи дека може да разговара. Да тоа е голем чекор напред.

Можеме да речеме дека различноста на луѓето од машините би можела да стане секојдневен проблем скоро.

Voight-Kampff Test

Наведениот Blade Runner, во режија на Ridley Scott, започнува со славната сцена во кој еден од истребувачите изведува Voight-Kampffov тест на репликантот (имено, на Android – како што подоцна излезе). Главната цел на тестирањето, која беше наменета за психолошко тестирање, беше да се разликуваат луѓето и роботите, бидејќи роботите станаа толку развиени, што беше невозможно да се разликуваат со помош на традиционалните човечки методи.

Навистина, во реалноста не постои нешто како Војт-Кампфов тест, тоа е само фикција од перата на познатиот научно-фантастичен писател, Филип К. Дикка, кој навистина ја напишал книгата што послужила како основа на филмот, наречен Дали сонуваат андроидите електрични овци? (Меѓутоа, фиктивниот тест е базиран на психологијата. Меѓународниот афективен систем на слики е база на слика дизајнирана за да обезбеди стандарден сет на фотографија за проучување на емоции и внимание. На безизлични фотографии кои можат да се најдат на база на многу луѓе, како и оние со оштетување на емоционални реакции. Се разбира, роботи немаат можности – под претпоставка дека не можат да имаат вистински емоции.)

Иако тест Voight-Kampffov не е реален, Turingov-тестот дефинитивно е. Развиен е Алан Тјуринг, британски математичар и отец на компјутерски науки. Тестот служи за “проценка” на уметничките интелигенции. Ако оценувачот не може сигурно да разликува машини од човек, тоа за машината значи дека е поминал тестот.

Без сомнеж, имаше неколку обиди за пробна проверка, но без успех. Тјуринг пресметал дека до 2000 година ќе имаме технологија што ќе може да се разликува од луѓето со 70% веројатност.

2014. Година, четброт наречен Јуџин Гостман успеа да ги убеди корисниците дека е вистински човек, со успех од 33 отсто. Медиумите се занимаваа со ова прашање, наведувајќи дека е прва програма која успеа да го помине Тјуринг тест, што не е точно точно. Наводно, софтверот разговараше со 13-годишниот момче од Украина, па така тие лесно можеа да сокријат грешки.

Сега, сепак, пишувам во 2018 година. Минатата недела вештачката  интелигенција успеа да убеди две лица дека таа всушност е од типот на Homo Sapiens. Значи, што се случува? Имаме ли навистина прв софтвер кој го поминал Тјуринговиот тест?

Па, ‘службено’ немаме. Според Википедија, тестот би требало да биде нешто како ова:

Проценителот би бил свесен дека е еден од двајца партнери во разговорот со машина, и сите учесници ќе бидат одвоени од секој од другите. Разговорот би бил ограничен само на текстуален канал, како на пример на тастатурата и компјутерскиот монитор, така што резултатот не би зависел од способноста на уредот да конвертира зборови во говор. Ако проценителот не може да ја разликува машината од човек во рок од 5 минути, се покажува дека машината поминала на тестот.

Без оглед на тоа, фактите не се измениле, ниту пак постигнувањата на Дуплекс. Верувам дека е исто така и дека софтверот би можел дури и да води разговор повеќе од 5 минути, дури и ако не успее да одговори на некои од директните прашања. Тестот е бесмислен во споредба со вистинскиот живот, а Дуплекс се чини дека е сосема во ред со него. Меѓутоа, веднаш да се постават неколку етички и правни грижи.

Робо излегување

Започнете со многу едноставно прашање: дали луѓето имаат право да знаат да разговараат со робот? Не знам што беше фризерка кога дознала кој беше на другата страна од линијата, но јас би го чувствувал лошото мешање на WTF и навистина бизарното чувство. Сепак, кога малку подобро размислувам за тоа, тешко е да се каже зошто. Машина која зборува како човек само закажува термин – што прави разлика?

Постои позната невообичаена теорија која тврди дека роботите кои не изгледаат како човечки суштества можат да бидат слатки и кул, но не предизвикуваат толку страв. Али кога се гледаат речиси исто како и човечките суштества, но дефинитивно не се, тие стануваат извонредно застрашувачки. Како зум. Има тога уште, како што е Западworld зона. Мислам дека Дуплекс гласот е толку професионален и сличен на човекот што е токму во таа врвна категорија. Значи, ова бизарно чувство не доаѓа од страв.

 

Но, мислам дека да побарате да ве информираат дека разговарате со машината е сосема оправдано. Сметаме дека би било најдобро кога робот би можел да открие дека зборувате со робот и кога не би избрал да се однесува како човек кога тоа очигледно не е. Луѓето би можеле навистина да се разочараат кога ќе откриваат дека се измамени. А нема да има успех за давателите на услуги, ниту за корисникот.

По демонстрациите на Дуплекс, коментарите го преплавија Интернетот. Некои корисници беа целосно преплашени, некои од нив покажаа незнаење, а потоа се појавија правници и етолози кои размислувале за најдоброто можно решение. Конечно, Google заврши со разговор со ветување дека, ако производот биде подготвен, ќе биде вклучен некој вид “вовед”, кој ќе ја извести јасно другата страна да не очекува човечка комуникација.

Но ова решава само мал дел од големиот проблем за пократок временски период. Мора да се соочиме со фактот дека технологијата достигна точка каде што роботите можат да зборуваат како луѓе, а ние не можеме да најдеме разлика. Google-овото ветување дека ќе вклучи известување во системот е во ред, но што ако не прават и други?

И тоа е проблем за кој не размислувавме многу, но по Google-овиот моментален развој, треба веднаш да почнеме да размислуваме за тоа. Што ако алгоритам како овој започнува да се занимава со лекар, премиер, колега или твојата мајка? Системот е прилично подготвен, нема да ми треба време да станат дел од нашите секојдневни животи. Би било одлично да имам одговори на овие прашања.

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.