imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Се чувствувате болни? Каснете сензор!


Ерата на горчливи апчиња и ужасни процедури наскоро ќе заврши. Научниците развиле капсула која е сензор што се јаде што дава брза и безболна слика за моменталната состојба на телото.

Односот на различни молекули, бактерии и соединенија дава многу корисни информации за тековната здравствена состојба на телото. Во нормални случаи да се набљудуваат се бара комплицирано земање примероци од крв и лабораториски испитувања. Група научници во МИТ сега развија процедура која ги прави сите овие работи поедноставни и пациентите ќе ги добијат сите резултати веднаш на нивните паметни телефони.

Трикот е тоа што тие вклучуваат посебен вид на бактерии и сензор во пилулата. Генетските кодови на бактериите се создадени за да можат да се поврзат со хемовите во крвта. Хем е макромолекула која се состои од четири пиролни прстени и може да се поврзе со различни протеини. Глобин е исто така протеин. Поврзувањето со хемовите ќе создаде хемоглобин. Бактериите што се поврзуваат со хем почнуваат да испуштаат светлина што може да се детектира од сензорот.

И информациите веднаш се појавуваат на паметниот телефон, служат како вистински извештај за статусот. Постапката била успешно тестирана на прасиња и главно е достапна за да се дознае за гастроинтестинални проблеми. Ова се работи кои можат да бидат дијагностицирани со колоноскопија. Тогаш зошто да не ја земате пилулата? Резултатите од истражувањето беа објавени во магазинот Science.

И ова не е крај на био-вестите. FDA одобри дигитална капсула минатата година, која може да потврди дали пациентите користеле лекови правилно. Главно во случај на постари пациенти тоа би можело да биде вистинска предност доколку медицинската сестра, па дури и самиот пациент може да ги следи случувањата.

И има уште еден сензор од Stanford University кој може да помогне во физиотерапијата во случај на повреди на тетива. Овие проблеми навистина се тешки за лекување со редовни методи. Постојат помалку крвни садови во тетивите, така што времето на лекување е исто така подолго. И наместо целосно лекување, лузните се навистина честа појава. Многу тешки случаи обично завршуваат со операција. И лекарите би можеле да ги инкорпорираат овие сензори во тетивите на пациентите кои би можеле да го измерат скробот на лигаментите и нивото на притисок што се применува.

И може да биде од суштинско значење во периодот на опоравување и физиотерапија. Сензор како ова би можел да ги испрати сите вистински податоци и информации на паметниот телефон што може да се синхронизира со апликација за рехабилитација за да ги наведат пациентите за време на работата.

Тоа е, исто така, метод на тестирање кој во моментов не е достапен за луѓето, туку за животните. Сензорот кој беше спроведен во задниот дел од лабораториските стаорци немаше никакви несакани ефекти и деградира со текот на времето (во зависност од намената на сензорот). Научниците во моментов работат на технологијата за да бидат достапни и за други повреди.

И, конечно, но не и најмалку важно, не заборавајте за развојот на Tuft University во Масачусетс кој е најблиску до вистинското лансирање. Истражувачите развиле трослоен сензор кој може да се залепи на површината на забите и е полн со хемиски сензори. Уредот е способен да ги идентификува сите хемиски елементи во плунката.

Во својата моментална состојба уредот може успешно да го открие присуството на гликоза, алкохол и сол. Иако би можеле да помислиме дека тоа би можело да биде совршен уред за регулирање на исхраната, а и броење на калории, но достапните податоци не се точни за да го направат тоа. Значи програмерите се фокусираат на многу поинаква намена, како дијагностицирање на болести. Вашата плунка содржи многу хормони и нивниот однос може да укаже на многу различни проблеми почнувајќи од рак на усна до дијабетес. Значи следниот чекор би можел да биде идентификација на овие хормони.

И наскоро може да дојде време кога повеќето наши податоци за здравјето може да се следат на Вашите паметни телефони без физички прегледи. Будните очи на алгоритмите за вештачка интелигенција ќе ни овозможат да откриеме проблеми во многу рана фаза и да побараме медицинска помош.

И ова не е само утопистички сон, потребната технологија е развиена во брзање во истражувачките лаборатории.

Извор: The Verge

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.