imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Следната верзија на Face ID ќе може да гледа низ вашата кожа


Биометриската автентикација на iPhone X со инфрацрвен систем за скенирање, воведена од Apple може да стане уште посигурна во иднина. Следната верзија на автентикацијата ќе ги скенира моделите на вените во лицето на корисникот.

Кога минатиот септември, GM верзијата на iOS 11 откри тон информации за новите производи, биометрискиот систем за автентикација на компанијата ги размрда работите. Apple ветуваше таква сигурна и темелна автентикација со која ниту една од конкурентските компании не можеше да се натпреварува.

Сепак, секогаш има простор за подобрување, па така и во случај на системот со неверојатна технолошка позадина. Со примена на патент што го опишува скенирањето на вените со помош на детекција на пулсовата радијација, системот не само што може да ја открие површината на лицето, туку и моделите на крвните садови под површината на кожата.

Што всушност, ќе содржи оптички предавател што емитира повеќе импулси на инфрацрвена светлина кон површината од телото на корисникот (како што се раката или лицето, итн.). Инфрацрвената светлина може да помине низ кожата, но не низ вените, и на овој начин уред за скенирање на фотографии е способен да го прими светлината што се враќа.

Генерираните слики би можеле темелно да ги мапираат крвните садови во одредени области на човечкото тело. Врз основа на времетраењето на импулсите, лесно може да се генерира тродимензионална карта на површината на телото. Се разбира, ова го покренува прашањето дали и до кој степен сме изложени на зрачење. Сепак, бидејќи автентикацијата не работи само со лицето, исто така може да работи со помали површини како прстите.

Автентикацијата базирана врз вените, исто така, ќе обезбеди решение за “двојниот проблем”. Паралелно со пристигнувањето на iPhone X, се појавија зачестени обиди каде што близнаци, браќа и сестри, роднини или мачки се обидуваат да го измамат системот. Системот работи со точност од 1: 1.000.000, па затоа не може целосно да се исклучи дека идентичните близнаци ќе можат меѓусебно да си ги отклучат уредите.

Вените структурирани во човечкото лице се разликуваат дури и во случај на идентични близнаци, така што горенаведената стапка може да се подобри. Да не ги споменуваме обидите со маски направени од вистински материјал, во кои би можеле да се вградат и вени.

Иако оваа технологија во моментов е на ниво на патент, не треба да се занемари дека засекот е достапен, а во врска со новите трендови дефинитивно ќе остане на сцената. Всушност, додавањето на уште два сензора би ја направило биометриската автентикација на системите уште посигурна. Се чини дека ова не е невозможно. Компанијата дури и би можела да реши посложени проблеми во Купертино.

Извор: Apple Insider

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.