imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Сопствен процесор? Но, како?


Се чини дека Apple ќе ги замени процесорите на Intel кои ги користеа до сега во Mac компјутерите со свои процесори. Најголемото прашање е за префрлањето. Можеме да се потпреме на историјата на Apple, но дали вреди тоа?

Минатата недела пишувавме за изјавата на Gurman дека Apple најверојатно ќе ги замени процесорите на Intel во Mac компјутерите со свои чипови.

Ако можеме да му веруваме на Gurman, кој беше многу добро информиран, Apple почнува да ја подготвува најголемата промена во изминатите неколку години која се однесува на Mac, под кодното име Kalamata. Според нив, компанијата ќе ги замени процесорите на Intel во Mac компјутерите со сопствени чипови.

Овој потег може да биде првиот чекор од поголемите стратешки промени кои веќе се одобрени од страна на лидерите на компанијата. Поентата е да се направи хардвер и софтвер што е можно позависен еден од друг.

 

Ако прифатиме дека Gurman обично има сигурни извори, сигурно можеме да го земеме тековниот извештај. Значи, можеме да почнеме да се занимаваме со “Зошто” и “Како” наместо “Да се направи или не?”. Второто беше објаснето порано, сега да видиме како може да се случи промената.

Па, два историски факти можат да покажат насоки кон иднината. Во 1994 година семејството на процесори на Motorola 68000 серија беше заменето со Power PC, кој беше создаден во 1991 година од AIM сојузот.

За да се олесни префрлањето, Apple спакува емулатор во macOS, со цел да ги изврши оние софтвери кои се базираат на претходните парадигми, иако многу делови од macOS веќе беа имитирани. Процесот беше завршен во рок од 1-2 години, и сите мирно ги користеа PowerPC чиповите како ништо да не се случило. PowerPC мораше да биде силен, така што употребата на емулатор не може да го забави системот.

Мирниот период траеше до 2006 година, кога дојде новиот премин. PowerPC исчезна, и Intel стана популарен. Ситуацијата беше иста како и во 1994 година: емилатор Rosetta, период на транзиција од 1-2 години, и кога асортиманот на производи беше надграден, беа создадени чипови, а потоа надлежните софтвери беа надградени, па станаа период на мир и смиреност. (се додека не се сретнат со сериозни пропусти и безбедносни недостатоци на Specter кој се однесуваше на сите постоечки Intel процесори.)

Gurman верува дека околу 2020 година, 14 години по воведувањето на процесорите на Intel, ќе дојде новото префрлање, што го поставува прашањето: како ќе се случи тоа? Ако ги земеме претходно споменатите настани како основа, формулата е јасна: Apple ги објавува сопствените дизајнирани чипови, ги информира програмерите за чиповите, го обновува челикот во целата рамка на производот, го става емулаторот во оперативниот систем и станува задоволен по префрлањето. Тие имаат експертиза, зошто не би ја следеле оваа насока?

Затоа што 1.) ситуацијата стана комплицирана со текот на времето, барањата се менуваа и се прошири производството; 2.) дизајнирањето на сопствениот процесор не е тривијална задача која исто така ја искривува ситуацијата. Самите дизајнирани процесори на iPhone и iPad станаа успешни. Тоа не е само во првите позиции во рамките на мобилните чипови, туку и нивното достигнување речиси победи категорија на десктоп.

Прашањето е дали тие можат да го постигнат ова во друга лига. Без разлика дали тие можат да дизајнираат челик што можат спокојно да го стават во MacBook Pro, iMac Pro или обновен Mac Pro. Дали истражување-развој, човечки ресурси или инвестиции вреди да се задоволат барањата на помал број на корисници? Особено ако тие можат да ја пренасочат оваа енергија во развојот на мобилните процесори.

Краток одговор: Секако! Apple е доволно голем и има доволно ресурси за да го постигне ова. Дури и ако тие не можат да го направат тоа сега, до 2020 година тие можат да добијат тон професионалци. Тие имаат доволно пари за тоа. И претходно споменатото искуство не мора да остане во одделот за Mac, тие би можеле да користат и некои нови трикови за А-серијата, исто така. Собата за маневрирање е послободна и за време на дизајнот не мора да дејствуваат на енергетска ефикасност како во мобилни телефони.

Подолг одговор: не е толку едноставно. Без оглед на ресурсите, во почетокот сопствениот чип нема да може да ги снабдува Pro компјутерите. Така ситуацијата би била несреќна што уредите делумно ќе ги користат процесорите на Intel. Но, можеме да замислиме хибридна ситуација, која на големиот капацитет на Intel со голема моќност би работел заедно со сопствените пониски капацитети.

Но, не заборавајте дека според Gurman, macOS и iOS апликациите веројатно ќе се обединат на некој начин. Може да се случи двете вести да бидат поврзани. Исто така, може да се случи Apple да дизајнира десктоп процесори со цел да ги усогласи со мобилните процесори – со тоа ќе ги отворат новите димензии на балансот на хардвер-софтверот.

Сите горенаведени фактори може да се докажат еден по еден што претпоставуваме, ова префрлање ќе биде различно. Во овој случај, Apple не може да се потпре на претходните искуства, па тие мора да свртат нов лист.

Се надевам, Tim Cook ќе се справи со листот толку многу што тоа нема да биде проблематично …

Извор: MacWorld

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.