imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Станете експерт во диктирање на вашиот iPhone!


Диктирањето е достапно за iPhone, iPad и iPod touch уште од iOS 8, иако не за сите јазици. И покрај тоа што е можно да се диктира едноставен текст на вашиот телефон, исто така можете да диктирате многу корисни функции за форматирање и други работи на вашиот iPhone.

Најлесен начин да се овозможи диктирањето во iOS е со притискање на иконата со мал микрофон веднаш со копчето „space” на тастатурата. Ова секогаш ќе го детектира јазикот според јазикот што го користите на вашата тастатура, и доста е успешен во тоа. Ако не сте го вклучиле, одете на Settings> General> Keyboard> Enable Dictation да ја овозможите оваа функција. Со ова всушност можете да внесувате текст било каде, без разлика дали е текст во iMessage или во вашата Notes апликација.

01_dictation_tips_for_iphone

Што ако сакате да внесувате специјални карактери, интерпункциски знаци, римски броеви (!) или нешто слично преку диктирање? Нема проблем, iOS препознава многу специјални карактири и друго. Еве листа на овие симболи, командите се од лева страна, додека она што го прави командата е од десна страна:

точка                                                  .
запирка                                              ,
точка запирка                                   ;
цртичка                                             –
тире                                                  —
прашалник                                        ?
извичник                                           !
превртен прашалник                       ¿
превртен извичник                          ¡
две точки                                          :
елипса или „точка точка точка”    …
помалку од                                      <
повеќе од                                         >
предна коса црта                             /
задна коса црта                               \
ѕвездичка                                         *
знак за множење                             ×
знак за делење                                ÷
плус                                                   +
еднакво                                            =
отворена аглеста заграда              [
затворена аглеста заграда            ]

отворена заграда                            (
затворена заграда                          )
цитат                                                ”
крај на цитат                                   ”
на                                                    @
апостроф                                         ‘
симбол                                            ^
голема точка во центар                •
знак за степен                               °
хаштаг или знак за фунта           #
и                                                     &
подвлекување                               _
вертикална лента                         |
насмеано лице                             :-)
тажно лице                                  :-(
winky лице                                    ;-)
знак за евро                                 €
знак за долар                               $
знак за цент                                 ¢
знак за британска фунта            £
знак за јен                                    ¥
авторско право                           ©
заштитен знак                            ™

Исто така може да ги користите командите да го форматирате текстот. Командите се следни:

нов ред                                       додава нов ред
нов параграф                            додава нов параграф
капи                                             го пишува зборот по командата со големи букви
сите капи вклучени                  продолжува со сите големи букви
сите капи исклучени                продолжува со сите зададени букви
1234 римски броеви                 ја форматира следната фраза со римски броеви: MCCXXXI (интересно е дека работи само до 2999)
не е вклучен space                   ја форматира следната фраза без празно место
таб копче                                   го движи курсорот до следната таб станица

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.