imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Техничките детали за Face ID се одлични


Тајните на iPhone X ќе останат скриени додека не се појават на полиците и не бидат распродадени на милион парчиња. Но, речиси сигурно можеме да кажеме без ѕиркање во уредот дека соодносот на највисоката технологија по квадратен милиметар е најголемиот досега во екранскиот изрез на iPhone X.

Беше толку фантастично кога Phil Schiller, маркетинг VP (Vice President) на Apple, го претстави iPhone X и зборуваше за сензорите зад екранот. Не затоа што Schiller е светски феноменален презентер, туку затоа што листата на сензори речиси го преплави тој џиновски екран. Неверојатно е колку технологија успеале да вклопат во толку мало место. Ајде да видиме колку:

инфрацрвена камера, flood illuminator (инфрацрвен сензор кој го детектира Вашиот лик), сензор за близина, сензор за амбиентално осветлување, звучник, микрофон, 7MP камера и dot projector кој ги детектира клучните точки на Вашиот лик.

Да, осум различни сензори и други делови во приближно 0,5 см х 3 см голема лента во горниот дел. Иако навистина, некои од нив ги имало и порано, но да се присетиме на задната камера на iPhone 4, која беше 5MP – а сега предната камера има 7MP на iPhone X. Ова дава сосема поинаков тон. А да не зборуваме за инфрацрвената камера, flood Illuminator-от и dot projector-от кои се нови во iPhone-ите, а исто така и на целиот пазар на паметни телефони.

Во паметните телефони, тие се нови, да. Но, на друго место нешто слично се појави пред неколку години, што е навистина убав пример за брзината на развој на овие технологии. Во 2009 година, Мајкрософт го претстави ова:

Да, ова е Kinect, кој беше направен за проширување и зголемување на гејмерското искуство на Xbox и како што можеме да видиме, сензорите на iPhone X се многу слични со тие на Kintect. Microsoft ја купи технологијата од мала компанија со седиште во Израел наречена PrimeSense. PrimeSense направи пионерски чекори во 3D мапирањето. Нивниот пронајдок беше создавањето на 3D мапа од невидливи точки и нивното движење со помош на еден куп инфрацрвени точки проектирани на површината.

Во случајот на Kinect, тоа беше 320 x 240 длабочина на мапирање со 2,048 нивоа на чувствителност, врз основа на приближно 30.000 ласерски точки кои беа проектирани врз површината. Не е изненадување што тогаш Kinect беше најмногу бараниот производ што значеше десетици милиони продадени уреди и одличен успех за Microsoft. Толку многу што рекоа дека тоа беше револуционерно ремек-дело на индустријата за игри тогаш. Како што знаеме сега, не беше, но имаше огромно влијание врз роботиката.

Роботот со Kinect-глава

Со тек на време, технологијата почна да се шири. Решението на Intel наречено ReapSense беше лансирано во 2015 година како дел од Windows Hello; во 2016 година, Леново го воведе Phab 2 Pro, првиот телефон што беше придвижен од Google Tango. Развојот на Kinect беше исто така во тек. Во 2013 година, Microsoft ја претстави втората верзија, која беше повеќе елаборирана од првата. Покрај лицето на корисниците, може да гo детектира и нивниот пулс. Оваа надградба беше измислена од Microsoft, а не од PrimeSense затоа што

во 2013 година, Apple го купи PrimeSense.

Знаејќи го ова, не е изненадување што Face ID работи добро како што тоа го прави кога е овластена од технологијата на компанија која го создаде Kinect за Microsoft осум години пред тоа. TrueDepth камерата на iPhone X проектира повеќе од 30.000 infradots на лицето на корисникот. Во случај да нема доволно осветлување, тоа е потпомогнато од flood illuminator, така што информациите за 3D се преземаат со инфрацрвената камера и пристигнатите податоци се процесираат преку посветен 2-јадрен секундарен процесор, кој се базира на машинско учење.

Ова не е нешто што може лесно да се склопи во Вашата гаража. Ова ја поништи идејата дека Епл сакал да го имплементира Touch ID на екранот и кога тие не успеале да го сторат тоа, го извадиле Face ID од магичната шапка. Според John Gruber, автор на Daring Fireball, како што се чинеше дека е технологија која функционира, Apple го запре развојот на интегрираниот Touch ID и се фокусираше на Face ID. И ние сигурно можеме да му веруваме, бидејќи тој е еден од најпознатите добро информирани независни новинари за Apple.

Ова беше крајна цел.

Како заклучок, постојат две забележливи работи. Од една страна, технологијата напредува многу брзо. Она што беше само експериментална демонстрација во 2009 година сега е компресирана со неколку други сензори во 1.5-сантиметарски слот зад екранот на iPhone X. Од друга страна, без разлика дали ви се допаѓа или не, Apple го посочи Face ID како следниот еволутивен чекор во биометриското препознавање пред неколку години, оставајќи го скенерот за отпечатоци во минатото.

Извори: The Verge и Daring Fireball

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.