imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тешка трка, подобри телефони, среќни корисници


Apple започна нов бран со првиот iPhone и тие се уште се на врвот. Оттогаш сите паметни телефони изгледаат сосема идентично и го можат истото. Можеби е време нешто да се промени.

Мислам дека без сите претерувања можеме да тврдиме дека Apple и iPhone се водечки на пазарот на паметни телефони и во продажните приходи и технолошки. Купертино ги поставува трендовите за натпреварувачите и ретко ги следи другите. И тука доаѓа првата теза:

Тоа не е добро.

Можете да гледате со насмевка на Вашето лице дека засекот што беше во средината на таквата омраза постојано се појавува во различни уреди, но во никој од нив нема Face ID технологија. Исто така, тоа е прилично смешно што неодамна претставениот Android P содржи точна копија од контролите за гестови на iPhone X. Тоа може да Ве направи среќен или тажен, но тоа не го менува фактот дека тоа не е добро за ниедна страна.

Apple започна цунами со iPhone кој ја започна револуцијата на паметните телефони. Во изминатите 10 години тие можеа да ја задржат водечката позиција, дури и ако конкурентите почнаа да го стеснуваат јазот и во различни области успеаја да го надминат Apple. Дали сте виделе што знае дигиталниот асистент на Google?

Поголемиот дел од времето следните чекори се вистинити: Apple воведува нешто, а сите други производители во светот почнуваат да ја копираат и имплементираат истата технологија или функција. Пред да почнеш да се лутиш, мора да нагласиме дека ова не е ништо посебно, тоа се едноставни факти и има многу контра примери.

Ова беше исто со екранот на допир, Touch ID, дигиталниот асистент и изрезот, па дури и со Animojis. Сите овие примери беа копирани од други членови на пазарот. И ова не помага во иновациите.

На овој начин Apple лесно може да се смири за да ја игра комфорната безбедна игра со стабилни и предвидливи надградби, без да бидат загрозени од непредвидени акции на конкурентите. Тие се на врвот, сите ги следат. Ако продолжи полека, другите ќе го забават темпото. Тоа е се.

Сепак, би било одлично ако некој би можел да ја поправи оваа ситуација и лансира нешто уникатно, а да не е копија или ажурирање на која било технологија на Apple, која ќе биде подобра од онаа оригинална. Потребна е нешто навистина ново, за да се направи паника кај Apple и да почне да се бори.

За нас, корисниците.

Сегашната ситуација е како долгорочна врска. На почетокот сè е добро, розево и како во бајка. Но, како што поминува времето, возбудата не е иста, но сепак ќе најдете радост во неа. И рутината започнува да се одвива во функционална симбиоза. Работи, може да функционира, но тоа не е главната цел.

Ако Apple можеше да почувствува дека ќе нѐ изгубат, би се обложил дека следната “уште една работа” ќе продолжи да доаѓа повторно …

Очигледно ова не е само одговорност на Apple, туку и конкурентите може да преземат потези. Проблемот на Apple во приказната е дека ја прифаќаат ситуацијата и се чувствуваат навистина удобно и сигурно. Оваа серија на настани доведе до состојба каде што сите паметни телефони изгледаат сосема исти и нема ништо возбудливо во дизајнот и функциите. Кога беше последниот пат кога бевте изненадени од кој било уред на кој било производител?

Фактот што сите се редат веднаш зад Apple доведе до целосно унифициран избор. Во оваа ситуација, претпочитам да очекувам Apple да ги смени насоките дури и со радикални потези отколку да продолжи да врши притисок врз оваа работна и профитабилна, но апсолутно здодевна линија. Спуштете се од едната патека и отворете нови патеки!

Очигледно, тие ќе бидат следени од многумина, но тие би можеле да ја сопрат оваа глобална униформност за неколку години. Знам дека не можат повторно да го измислуваат “првиот iPhone” секоја година, иако Apple Watch, AirPods и други додатоци ги разнишаа работите, но оваа безбедносна игра не води кон добро.

Тоа може да звучи чудно, но другиот недостаток на погоре споменатата ситуација за нас, корисниците на Apple е дека компанијата не краде. Барем не доволно. Тие внимателно се обидуваат да избегнат дури и идејата да преземат нешто од ривалите. Но, тие би можеле да го сторат тоа, бидејќи ова е суштината на оваа игра.

Ако има нешто што другите го прават подобро, како технички гигант на пазарот, треба да го адаптирате и да го направат тоа дури и подобро. Сè на сè, сегашната ситуација која се чини дека е доволно стабилна, не е добра.

Ниту за нас, корисниците. Тоа може да биде дека на површината сè е сјајно, бидејќи Apple се уште е копиран, но ако размислите за тоа двапати, не е нешто за што треба да се биде среќен.

Мислам дека и Apple и конкурентите имаат многу работи кои треба да ги надоместат за нас, корисниците, и би било одлично ако тие би ги направиле тие работи во блиска иднина …

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.