imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Уредите ги иконите на лентата на менито на Mac


Пресложувањето на лентата на менито на Mac е поедноставно отколку што се мисли. Еве како да се уреди или да се отстранат елементите и како да се додадат повеќе.

Во macOS ќе пронајдете различни копчиња кои би можеле да бидат важни на десната страна на лентата на менито. Тука можете да му пристапите и календарот и часовникот, да го проверите нивото на батеријата, да ја повикате Siri и да побарате нешто со помош на Spotlight или да се поврзе со WiFi мрежата. Очигледно, можете целосно да го прилагодите овој оддел: можете да додадете, отстраните или целосно да го пресложите.

За да го промените редоследот на иконите, потребно ви е само едно копче, Command. Држете го притиснато и повлечете ја избраната икона на саканото место. Пуштете го маусот и копчето Command. За да ја отстраните иконата на изворната апликација, треба да го држите Command и да ја испуштите иконата од лентата. Ако сакате да додадете нова, тука можете да пронајдете неколку работи за додавање:

  1. Screen mirroring – Поставки на системот > Дисплеј
  2. Префрлање на јазик – Поставки на системот > Тастатура > Влезни извори
  3. Процент на батерија – Поставки на системот > Заштеда на енергија
  4. Wi-Fi: Поставки на системот > Мрежи > Wi-Fi
  5. Bluetooth: Поставки на системот > Bluetooth
  6. Префрлање на сметки – Поставки на системот > Корисници и групи
  7. Датум и време – Поставки на системот > Датум и време > Часовник

Во случај на апликации од трета страна, сите овие опции се достапни во самите апликации.

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.