imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Промена на батерија по намалена цена!

Направи резервација и промени ја батеријата за 1.990 МКД.

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

5G мобилната мрежа целосно ќе го промени светот


Корисниците беа конечно способни да користат исклучително брза интернет врска благодарение на ширењето на 4G, а 5G ни ветува глобална мрежа со толку брзо време на одговор што може да се поврзе со сите уреди способни за комуникација со податоци. Ова се амбициите кои можат целосно да го менуваат начинот на работа на мултинационалните компании, како се извршуваат административните задачи и секојдневниот живот на нормалните луѓе.

Во денешно време, повеќето смартфони од средна и висока категорија се способни за поврзување со 4G што има теоретски брзина од 300 Mbit/s. Се разбира, ова во голема мера зависи од тоа во што е способна таа мрежа и колку е преоптоварена. Оваа мрежа е повеќе од доволна за сите видови на намени што можат да дојдат во врска со мобилен телефон, но телефонот може дури да работи како hot spot и да обезбеди интернет за лаптоп, што ja прави работата многу пријатна. Изминатите години се работи на развој на 4G мрежна покриеност, ширење на уреди кои можат да ја користат таа мрежа и формирање на пакети со поголема и поголема употреба на податоци, а во некои случаи, нудејќи неограничена употреба. Па зошто е потребна 5G, и за што е добро?

Пропусниот опсег не е се

5G мрежата ќе биде револуционерна технологија од многу поинаква гледна точка едноставно затоа што таа ќе биде неколку пати побрза, дури и во споредба со 4G мрежата. Можеме да очекуваме брзина некаде околу 1 до 10 Gbit/s на почетокот, но бидејќи зборуваме за надградлива логичка мрежа, ќе можеме да ги преминеме границите уште подалеку. Ако брзо почнеме да правиме пресметки, наскоро ќе сфатиме дека со овој пропусен опсег, ќе можеме да преземеме филмови од iTunes за секунди, а апликациите ќе бидат инсталирани на нашите телефони дури и побрзо од тоа.

Така, првата важна предност на 5G е постојаниот развој што може да се случи. Ова е внимателно проследено со втората точка на листата, што е аспирација да се намали времето на одговор на најниската можна точка или дури и целосно да се елиминира. Информатичката технологија достигна точка во која во исто време центрите за обработка на податоци во мултинационалните компании се борат за секунди со координаторите на организациите за јавни услуги. 5G може да стане неизбежен уред за што е можно побрз проток на информации. Само размислете за тоа: несреќа или природна катастрофа или терористички напад се случуваат во светот. Или на пример, светски ланец на продавници, веднаш знае која продавница има кусок на производ кога продавачот ќе го продаде послениот производ.

Корисници во реално време

Веднаш штом ќе се појави некоја машина за кафе или ќе се случи несреќа, корисниците ќе почнат да зборуваат за тоа на социјалните медиуми (како Waze, но собирањето податоци може да се случи дури и на Твитер и Фејсбук), или има потреба од пожарна, брза помош, или полицијата: надлежните органи можат веднаш да одговорат. Покрај тоа, ова може да има важна улога во трговијата, бидејќи Фејсбук веќе експериментира со ставање релевантни реклами, ако имаме активна услуга за детектирање на локација на нашите телефони и одиме во продавница за облека.

Глобален пазар, глобална мрежа

Може да стане целосно предвидливо што ќе има индивидуалниот корисник за ручек, каква медиумска содржина ќе користи, и каде ќе кликне, и колку пари ќе потроши, благодарение на собирањето податоци и користењето на одредени аспекти на вештачката интелигенција. Ова лесно може да се придвижи кон обликувањето на деловната стратегија, позиционирањето на продавниците и во поширока смисла дури и на еволуцијата на берзата. На кратко, секое движење што го правиме може да има некаков ефект врз светот.

Се на се, екстремната брзина не е неопходна

Ако ја додадеме зачудувачката брзина на мрежата и ниското време на реакција заедно, а ние исто така додаваме дека сеопфатната мрежа навистина може да дојде во постоење преку ова, тогаш ќе ги добиеме фармите засновани на облак, на кои ќе можеме да прикачуваме податоци и од мобилен. Што значи тоа во реалноста? Да речеме дека имате компјутер кој е со најнов хардвер во овој случај што го купивте оваа година за да извршите одредена задача. По неколку години, овој уред станува се повеќе и повеќе застарен, бидејќи трендовите на пазарот се менуваат, така што ќе треба да купите нов уред за работа на секои 3 или 4 години, за да можете да продолжите со трендовите.

Сепак, она што ќе се случи ако пресметката не се случи на ваша страна, туку на фарма за рендерирање, која е создадена особено за оваа цел, која може да врши пресметување во реално време, и што е исто толку важно, без одлагање. Ако оваа визија не се прошири поради некоја причина во однос на деловната употреба, потрошувачите на индустријата за забава се уште се таму кои сакаат да играат виртуелни реални игри со зголемување на резолуцијата со се повеќе и пореалистични графики. Да не заборавиме на очила за проширена реалност или кои се ограничени во однос на физичките димензии, па затоа би било логично да се изврши пресметката од страната на серверот.

Опасностите од 5G

Желбата за глобална мрежа може да изгледа многу ветувачко, но има свои недостатоци не само предности. На пример, приватноста може целосно да се отстрани со исклучително брза врска со податоци што поврзува со сè друго. Ако не обрнете внимание на вашите поставувања на Facebook, тогаш социјалната мрежа можеби веќе знае што правите и со кого. FourSquare може да предвиди во кој ресторан можеби ќе сакате да одите, а Airbnb знае каде сакате да одите на одмор и со кого, па што би можело да биде потенцијалното сместување за Вас. Кажувате многу за себе врз основа на услугите за локација и вашата историја на прелистување.

Таквата мрежа може исто така да претставува многу сериозен безбедносен ризик, ако некој да сака да направи фишинг преку оваа мрежа, лесно може да ги искористи предностите на 5G и да дојде до повеќе податоци отколку што инаку би ги имал денес. Се разбира, не е така лесно, но покренува некои прашања што треба да ги имаме на ум за подоцна.

Кога можеме да го очекуваме 5G, и што ќе се случи со уредите кои не работат со 5G?

Иако лансирањето на 5G можеби изгледаше многу далеку пред 1 или 2 години, Дојче Телеком, во партнерство со Huawei, веќе ја објави првата 5G мрежа во Европа оваа година. Ова не значи дека ќе мораме да ги фрлиме сите наши сегашни паметни уреди за 2 или 3 години, и можеме да кажеме збогум на сè што го нарековме живот: префрлањето на 5G е долг процес во развој, процес со кој 3G и 4G мрежите сè уште ќе постојат. Покрај тоа, мобилната индустрија уште не е подготвена за 5G, па затоа нема потреба да се грижите.

Извори: PCMag и The Verge

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.