imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Аналитичарите велат дека производството на iPhone X и iPhone SE ќе прекине во септември


Според аналитичарите на BlueFin Research, новите iPhone модели ќе ги исполнат сите барања на пазарот, и ќе биде бесмислено да се произведува iPhone X кој дотогаш ќе го прослави својот прв роденден, како и популарниот iPhone SE. Сепак, не би бил толку сигурен.

Бидејќи има само неколку месеци до септември и пристигнувањето на новите модели на iPhone, шпекулациите на аналитичарите се шират соодветно. Овој пат, BlueFin Research објави белешка за инвеститорите, во која аналитичарите ги објаснуваат очекуваните стратешки чекори поврзани со iPhone уредите.

Тие веруваат дека оваа година ќе има невообичаено висока побарувачка за новите iPhone модели, бидејќи во последните години, желбата на корисниците за ажурирање на хардверот беше пониска од вообичаеното и многумина ги заменија своите тогашни уреди. Со цел да ги задоволи барањата, Apple во следните два квартала од 2018 година се очекува да произведе околу 91 милион уреди на iPhone, додека во првите два квартала од 2019 година, компанијата ќе произведе дополнителни 92 милиона.

Сепак, она што го тврдат за линијата производи е уште поинтересно. Според шпекулациите на BlueFin, “iPhone X2” ќе биде совршен основен модел од многу точки на гледање. Додека iPhone X Plus ќе ги задоволи барањата на оние корисници за кои големината на iPhone X беше прилично мала оваа година, 6.1-инчниот iPhone со LCD екран ќе се обиде да ги намами оние корисници кои се чувствителни на цените, во споредба со iPhone 8 и iPhone 8 Plus.

Покрај тоа, тие веруваат дека повеќе нема да има потреба за iPhone X. И покрај фактот што укинувањето на едвај едногодишниот модел кој се истакнува во однос на финансиските услови би бил сосема невообичаен чекор, оваа можност можевме да ја слушнеме од многу извори, па околу тоа треба да размислиме за момент.

Што е уште поважно, аналитичарите очекуваат да биде укинат и iPhone SE. Ова има малку повеќе смисол ако се земе во предвид дека уредот ќе биде стар две и пол години во септември, и во исто време не треба да заборавиме дека моделот не само што е шампион во однос на цената, туку е и единствениот уред со 4-инчен екран во целата производна линија. Се обложувам дека многумина ќе бидат разочарани ако го нема овој модел.

Треба да се има во предвид дека аналитичарите обично не се најпрецизни предвидувачи на плановите на Apple, бидејќи ретко имаат сигурни извори на под-изведувачи. Само сетете се што се случи пред неколку месеци, кога беа објавени лажни информации во врска со iPhone X.

Извор: 9to5Mac

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.