imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Android уредите се години далеку од користење на Face ID


Не само затоа што не можат да создадат нешто слично. Но, нема доволно делови за снабдување за да се исполнат сите желби, а постојните се резервирани за Apple. Овој одличен маневар значи најмалку две години предност на пазарот за компанијата.

За да направите целосно скенирање засновано на 3D, на уредот му се потребни многу различни сензори. Овие делови се произведени во различни делови на светот од страна на многу различни фирми. Пред лансирањето на iPhone X имаше доста маргинален интерес за овие области, а специјалниот пазар на сензори има само неколку членови.

Apple треба да одржи светска мрежа за управување со сето ова и да го одржува континуираното снабдување на сензори. И компанијата има вистинска рутина во ова. Оние производители на Android кои би сакале да создадат нешто многу слично на Face ID мора да го изградат истиот систем на снабдување. И тоа е само шлагот на јаготката – информациите излегоа од извештајот на Reuters кој се базира на податоците што ги обезбедија Viavis, Finisaros и AMS.

Apple ги промеша картите многу мудро. Тие можеби се сомневаа дека светот ќе биде изненаден од системот за препознавање на лицето, исто како што тоа го направија со скенерот за отпечатоци, кога беше претставен заедно со iPhone 5s. Очигледно е дека не е во интерес на компанијата, па нивните делови треба да се чуваат и почнаа да го задржуваат капацитетот на клучните делови. Компанијата, исто така, претходно донираше 400 милиони долари на Finisar. Нивниот потег беше толку успешен, што според инсајдерски извори, конкурентите останаа без набавки и ситуацијата нема да биде значително подобрa и во следната година, кога ќе можат да пристапат до доволно резерви.

 

.

 

Производителите на Android ќе започнат со задоцнување од две години кога ќе влезат на пазарот. И очигледно тоа би го сакале. Аналитичката компанија Garnter пресмета дека 40 проценти од паметните телефони ќе ја имаат оваа технологијата во 2021 година, што е 3 години отсега. Тоа е многу време, посебно во технолошката индустрија.

Исто така, треба да додадеме дека нивниот заостаток не потекнува само од недостатокот на овие специјални делови. Како што претходно истакна аналитичарот на KGI, Ming-Chi Kuo, конкурентите може да заостануваат две и пол години од аспект на технологијата. Можеби се чини дека е многу, но половина година по лансирањето на iPhone X, Samsung во новите flagship смартфони повтормно го вклучи и истиот “понекогаш работи-понекогаш не” 2D начин на скенирање на лицето, покрај скенерот за отпечатоци. Очигледно, ако имаа подобра технологија, би ја објавиле.

Од една страна е одлично што Apple има таква предност на пазарот и може да има долгогодишно искуство во оваа област. Но, ако конкурентите не можат да фатат чекор, тоа може да значи дека Apple не е принуден да се бори за освојување на нашата милост.

Извор: 9to5Mac

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.