imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple го прави App Store побезбеден од било кога


Се чини дека Apple почна да се бори со оние апликации во App Store, кои укажуваат на знаци на злоупотреба на личните податоци на корисниците, и за жал тие ќе бидат исфрлени.

Една од најголемите предности на App Store е тоа што компанијата осигурува дека програмерите дејствуваат според полисите за податоци. Исполнувањето на правилата на строгите прописи е тешко да се спроведе, но откако апликацијата ќе биде прифатена, програмерите се уште треба да очекуваат надзор. И со право!

Неодамна, Apple почна да се бори со оние апликации кои ги споделуваат податоците за локацијата со трети лица. Apple ќе ги отстрани оние апликации кои ги прекршиле политиките на App Store и ги информира програмерите за одлуката:

Апликацијата ги пренесува податоците за корисничката локација на трети лица без експлицитна согласност од корисникот и за неодобрени цели.

Програмерите, по отстранувањето на било кој код, рамки и SDK, можат повторно да ги преземат своите апликации, но можат да ги управуваат само доколку ги поднесат повторно.

Apple јасно наведува во својата политика:

Не смеете да користите или да пренесувате нечии лични податоци без претходно да добиете нивна дозвола и да обезбедите пристап до информации за тоа како и каде ќе се користат податоците.

Податоците собрани од апликациите не смеат да се користат или да се споделуваат со трети страни за цели кои не се поврзани со подобрување на корисничкото искуство или софтвер / хардвер перформансите поврзани со функционалноста на апликацијата.

Лично, со задоволство ја читам ваквата регулатива, бидејќи оваа внимателна грижа е потребна во ерата на апликации, посебно ако апликациите се со понизок стандард или се загрозени од крадците на податоци. Што се однесува до тековната операција, Регулативата за заштита на општите податоци (GDPR) иницирана од ЕУ многу влијаеше на плановите на Apple.

Оваа иницијатива на Apple почна минатата година во iOS App Store, во чии рамки компанијата ги отстрани сите застарени и не-ажурирани апликации со 64-битна поддршка. Иницијацијата имаше резултати: прв пат во 2017 година, бројот на апликации се намали во App Store. Кон крајот на минатата година, Apple иницираше такви прописи за Mac App Store. Во април имаше уште едно соопштение.

Извор: 9to5Mac

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.