imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple застанува на страна на корисниците наместо на разузнавачките служби


Не е првпат Apple да се залага за правото на приватност на корисниците, а не за правата на различни служби. Со iOS 12 тие ја прекинаа опцијата што им овозможуваше на разузнавачките служби да добијат пристап до податоци во iPhone-ите.

Ние го знаеме тоа од случајот на Apple против ФБИ, дека компанијата има различни концепции во врска со пристапот на властите до разни податоци. Спротивно на тоа, властите размислуваат поинаку. Тие тврдат дека е целосно неопходно истражните органи да добијат пристап до податоците од пронајдените уреди, додека Apple верува дека доколку ФБИ добие пристап до податоците, тоа секој го може, па затоа мора да ги исклучи сите извори на опасност.

Тешко е да се одлучи која страна е во право, нема да се осврнеме на ова, бидејќи секој може да избере поволна страна. Иако сигурно е дека Apple се чини дека ја затвори технолошката дупка со iOS 12 која им дозволуваше на службите за спроведување на законот да пробијат во iPhone-ите.

Дали ја знаете кутијата GrayKey? Кутијата GrayKey е алатка која беше купена од стотици служби за спроведување на законот во САД. Кутијата GrayKey е дизајнирана да се приклучи на портата Lightning на iPhone, каде што користи податочна врска со Brute Force за пробивање на лозинка за само неколку часа. Корисниците не мораа да се плашат од секојдневните хакери, но агенциите кои ја поседуваа алатката сè уште лесно можеа да ги злоупотребат податоците.

Apple едноставно не може да дозволи ова да се случи, бидејќи тие инсистираат на концептот на iPhone кој не може да се пробие.

За да се постигне ова, iOS 12 ќе пристигне со новото автоматско мени наречен USB Accessories. Ќе го блокира преносот на податоци преку USB-портата ако уредот не е заклучен повеќе од еден час. Со ова решение, ќе биде невозможно да се користат алатки како што е кутијата GrayKey, бидејќи тие не можат да сторат ништо со телефонот ако нe користен повеќе од еден час, иако полнењето е возможно.

Ако корисникот сака да ја исклучи функцијата поради некоја причина, можно е, се разбира. Сепак, тоа не вреди, бидејќи нема да чувствувате никакви промени при секојдневна употреба.

Извор: MacRumors

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.