imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Apple инвестира во пионерска технологија на производство


Компанијата од Купертино ја претстави една од најголемите иновации во изминатите неколку години. Не се работи за врвен уред, туку за целосно редизајниран пристап на продукцијата што е повеќе еколошки настроена.

Алуминиумот е општо познат лесен метал. Лесно е да се работи и техничката индустрија ги покрива сите уреди на Apple со овој материјал. Го проверивме изборот на Apple и навистина е сличен. Беше огромен предизвик да се оптимизира нивното производство и Apple постојано страда од недоволно снабдување. Ако го прашаме Tim Cook за најлошата задача во највредната компанија во светот, дефинитивно ќе го спомене организирањето на производството.

Покрај брзото работење, исто така е важно која технологија се користи и на кој начин, додека се произведуваат уредите на Apple. Бидејќи 100% фирми за обновлива енергија не значат ништо ако создаваат помалку еколошки уреди. Визијата на Apple е за многу позелена иднина што ја спасува Земјата. И тие прават многу за да ја реализираат оваа визија: според нивната најнова најава, работат заедно од 2015 година со најголемите светски производители на алуминиум за да пронајдат нова производна технологија која ќе може да се примени во светот во 2024 година.

Корпорацијата Alcoa и Rio Tinto Aluminum известија за нов процес кој во моментов е само патент. Ја намалува емисијата на јаглероден диоксид до апсолутна нула и создава кислород. Еурека!

Алуминиумот се произведува на ист начин од 1866 година. Основачот на Alco, Charles Hall измисли процес кој применува силна електрична струја на алумина за отстранување на кислородот. Оригиналната процедура на Hall исто така, согорува јаглен и произведува стакленички гасови.

Со новиот метод, Alcoa ќе го замени јагленот со друг термички проводник кој произведува кислород, наместо јаглероден диоксид. Многу производители на алуминиум го забележаа овој изум, а Rio Tinto Aluminum почна да преговара со Apple за да ги создаде сите неопходни услови за иновацијата на Alcos. Успеаја да се договорат со канадската партија за инвестиција вредна 144 милиони долари.

Apple е посветен на унапредување на технологиите кои се добри за планетата и помагаат да се заштитат генерациите што доаѓаат. – рече Tim Cook, Извршен директор на Apple. Горди сме што сме дел од овој амбициозен нов проект и со нетрпение очекуваме еден ден да бидеме во можност да користиме алуминиум, произведен без директни емисии на стакленички гасови во производството на нашите производи.

Новата технологија се користи и во Техничкиот центар на Alcoa, а двете компании го започнаа проектот Elysis, чија цел беше да се прошири до 2024 година.

Покрај финансирањето на проектот, Apple би можел да биде најголем набавувач на овие две компании, со цел производството на iPhone, iPad, Mac и други додатоци да биде еколошки поприфатливо.

Извор: Apple Newsroom

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.