imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple го прекинува печатењето на фотографии


Во Купертино се ослободуваат од стара услуга: повеќе нема да можете да ја користите услугата Photo Print Products. Се обложувам дека не сте ни знаеле дека воопшто постои.

Објаснувањето за ова е дека услугата не постои на iOS и не е достапна во Македонија. Пред многу години, кога на Земјата живееја само такви луѓе кои правеа се рачно, кои имаа мануелен начин на живот и кои размислуваа толку едноставно што развиваа фотографии, Apple сфати дека ќе треба да интегрира таква услуга во апликацијата iPhoto (сега Photos апликацијата) на Mac.

Тие создадоа неколку примероци и прилично едноставна платформа за монтажа, со која беше можно да се создаваат календари и слични работи. Работи кои воопшто не ни се потребни во светот на OLED панелите, но работи кои дефинитивно ќе ја уништат нашата планета за краток временски период. Не знам дали Apple кој промовира екологија, признава дека едноставно загуби или не. Или до 2018 година успеавме да стигнеме до точка кога сите го открија iCloud и наместо застарени албуми, гледаат семејни фотографии на Apple TV.

Да бидеме посериозни, веројатно зборуваме за услуга која допира само одреден слој корисници, а тоа би било вредно да се прави со помала фабрика, а не од најголемата технолошка компанија во светот. Добри вести, иако не мораме целосно да заборавиме на оваа услуга, бидејќи Apple ги задоволува нарачките што се направени до 30 септември. Уште повеќе, со API обезбедуваат дека можеме да преземеме апликација од трети лица која вклучува проширување на Photos Projects. Овој API беше претставен во High Sierra, и им овозможува на фото услугите да интегрираат графички интерфејс за печатење фотографии во апликацијата Apple Photos. Обработката на уплатата и печатењето е овозможена од трети лица.

Наскоро ќе бидат вклучени оние услуги кои можеме да ги нарачаме дури и во Македонија. Услугите кои имаат поддршка за Photos Projects ги вклучуваат Mimeo Photos, Wix, GoodTimes, WhiteWall и ShutterflyАко го користите Mojave, Новиот Mac App Store нуди некои од овие апликации во едиторијалот.

Можете да стигнете до Photo Print Products на следното место:

  1. Селектирајте една или повеќе фотографии
  2. Изберете File > Create > Prints
  3. Изберете го принт форматот
  4. Потоа селектирајте ја големината и готови сте

Во иднина, тоа ќе ги замени останатите фото услуги.

Извор: 9to5Mac

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.