imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple можеби работи на интересни варијации на тастатурата


Три нови патенти за различните концепти на претстојните тастатури за Mac неодамна го здогледаа светлото на денот.

И додека конкурентските производители веќе нудат преносни компјутери со екран осетлив на допир, Apple многу пати тврдеше дека тоа може да биде погрешен пристап до концептот. Сепак, мораа нешто да и додадат на тастатурата и така во 2016. година го претставија Touch Bar, кој беше дочекан со поделени емоции.

Што се однесува до тоа, во канцеларијата одлучиме дека дури и OLED лентата да не донесе спас, докажано е дека се работи за корисна нова функција. Можеби Apple смета дека Touch Bar не е функција и дека не би можел да биде наследник на сегашните тастатури.

Неодамна се предадени три нови патенти и секој од нив има поинаков пристап до тоа прашање: како да се овозможи пишување кое е еднакво брзо како и на обичната тастатура, без таа да биде повеќенаменска? Во еден пристап сметаат дека моментниот облик на тастатурата би можел да биде заборавен, додека во друг само се надодале на тековната верзија.

Сите верзии би ја исправиле положбата на влезниот извор, а Apple и натаму не би овозможил екран осетлив на допир. Површината би можела да биде од проѕирна пластика или стакло, а под неа би се наоѓале сензори осетливи на допир.

Дел од екранот кој се состои од екрани; базен дел кој е поврзан со делот за приказ и кој вклучува куќиште од стакло кое дефинира: надворешна површина; и отвор за тастатурата во горниот дел на стакленото куќиште од надворешна површина до внатрешна површина; и тастатура која барем делумно е сместена во отворот за тастатурата и која содржи: подлога, копчиња кои се конфигурирани за поместување во однос на подлогата; превлака од ткаенина поставена преку копчето и одредување на површината на корисничкиот интерфејс на копчето.

Основен дел кој флексибилно е поврзан со делот за приказ и кој содржи: тастатура која се состои од копчиња и има свитлив лист кој го покрива растојанието помеѓу соседните копчиња; континуирана стаклена рамка која се протега околу периферијата на тастатурата и ја дефинира: првата зона на внес осетлива на допир која се наоѓа на првата страна на тастатурата; и систем кој е конфигуриран за одредување на локацијата со внесови со допир кои се применуваат во првата и втората зона на внесот осетлив на допир.

Сите варијациии укажуваат дека тастатурата мора да биде отпорна на прав. Apple мораше добро да размисли за тоа, бидејќи првата верзија на Butterfly тастатурата собираше прашина, што резултираше со лепливи копчиња. Подоцна го решија тој проблем и ги поправија тастатурите на сите компјутери кои беа зафатени со овој проблем.

Сепак, мораме да додадеме дека патентите можат да бидат само идеи и дека за ниту еден од нив не е потврдено дека ќе биде вклучен во било кој претстоен уред. Но, една работа е сигурна, со Touch Bar, еволуцијата на тастатурата стигна во нова фаза која би требало да продолжи. Сите други аспекти ќе бидат одредени од навиките на корисниците.

Извор: iDownloadblog

 

 

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.