imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple регистрираше 5 нови модели на iPad и Mac за оваа година – лажна вест?


Би можеле да очекуваме значајни надградби оваа година во врска со iPad и Mac линиите, бидејќи Apple регистрираше пет нови iPad и Mac модели во базата на податоци на Евроазиската економска комисија – наведува францускиот Consomac. Или Apple само си игра со нас?

Според поднесокот, новите уреди ќе работат на iOS 11 и macOS 10.13, што е доста изненадувачки, бидејќи новите бета верзии се веќе излезени и сосема е вообичаено за новите производи да пристигнат со најновите софтверски верзии на системот. Изворот на вестите се чини дека е сигурен. Тоа е докажано со фактот дека минатата година, пред објавувањето, Apple регистрираше нови производи во евразиската база на податоци и околу еден месец подоцна, производите официјално пристигнаа на полиците на продавниците.

Во исто време, не можеме да се справиме со фактот дека регистрацијата се случила во април оваа година. Според информациите од пролетта, во базата на податоци се регистрирани 11 нови модели на iPhone. Оттогаш се случија многу работи – го поминавме WWDC, а компанијата не претстави ниту еден модел на iPhone за јавноста. Тоа е првата лоша прогноза на Consomac, така што многу прашања се отвораат во врска со нивните сегашни предвидувања.

Можно е дека Apple успеал да сфати колку различни веб-страници се обидуваат да го предвидат пристигнувањето на нови производи пред претставувањето, а компанијата само се обидува да си игра со умовите на новинарите на таквите веб-сајтови. Како и да е, би било необично доколку ги претставеа производите порано од септември. Но, исто така, може да се случи дека едноставно ја преиспитуваме ситуацијата и се обидуваме да создадеме теории за заговор, и морам да признаам, не со некоја намера.

Врз основа на предвидувањата на Consomac, новите 5 Mac уреди ги имаат следните броеви на модели: A1931, A1932, A1988, A1989, A1990, а петте нови модели на iPad се: A1876, A2013, A1934, A1979, A2014. Бројот укажува на разликите помеѓу самиот модел, големината и просторот за складирање.

Последните три броја од кодот во случајот на Mac компјутерите укажуваат на тоа дека новите модели ќе припаѓаат на Pro линијата, која всушност одамна не е надградена. Во исто време, се чини дека нема да има никакви ажурирања на iMac оваа година, но можеме да се обложиме на тоа.

Потешко е да се открие мистеријата околу гореспоменатите iPad модели, бидејќи бројките што припаѓаат на кодовите немаат очигледно објаснување. Иако знаеме дека Apple во поглед на софтверот е подготвен за iPad со Face ID, исто така е очигледно дека во процес на создавање е iPad Pro со Face ID, што исто така може да биде потенок, но тоа се уште е само претпоставка.

Најчудно во сето ова, е тоа што на регистрираните уреди, всушност, не работи ниту еден од сегашните системи. И каде се 11-те модели на iPhone најавени во април? Сè уште има уште неколку месеци до вообичаеното претставување на iPhone во септември, но навистина се чини дека Apple го сфати вистинскиот извор на протекување, и компанијата работи на тоа да не збуни.

Извор: 9to5Mac

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.