imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

ЕКГ функцијата на Apple Watch спаси живот


Функцијата е достапна околу еден месец, а многумина веќе можат да и се заблагодарат за нивните животи.

Tim Cook ја сподели приказната од Elissa Lombardo на Twitter, бидејќи животот на нејзиниот сопруг беше спасен од ЕКГ, една од новите функции на Apple Watch Series 4 и секако благодарение на одличната експертиза на докторите.

Како што открива приказната, гореспоменатиот сопруг го носел часовникот само два дена, кога го предупредил дека нешто не е во ред со неговото чукање на срцето.
По брз мониторинг, било откриено дека не само што имал 150bpm, туку и атријална фибрилација. Се разбира, тие веднаш се упатиле кон ургентниот центар.

Докторите откриле голема блокада во неговите артерии и го исправиле проблемот со вметнување на два стента во блокираниот премин. Благодарение на Apple Watch, неговата состојба станала стабилна два дена подоцна, а неговите симптоми поминале без трагични последици.

Во врска со настаните, Tim Cook додаде дека му е мило што човекот се чувствува подобро и дека таквите приказни навистина го инспирираат него и неговиот тим.

Ова не е прв пат Apple Watch да спаси живот, ние обично ги споделуваме само најзначајните настани со вас. Всушност, тоа не е првата вистинска мисија на ЕКГ функцијата која официјално беше достапна во декември, речиси веднаш по активацијата, функцијата спаси живот на 46-годишен маж од Тексас.

И покрај недвосмислените предности, повеќето доктори сè уште се малку скептични во врска со корисноста на функцијата.

Видеото на Verge во врска со темата дефинитивно вреди да се погледне !

https://www.youtube.com/watch?v=uCT4IaFK_jM

Извор: MacRumors

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.