imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Facebook има неверојатна база на податоци од Вас. Прегледајте и почнете да се грижите!


Ужасно е да ги видите сите Ваши податоци, мали детали, заборавени информации кои Facebook успеа да ги чува во текот на годините, како се собираат во еден единствен документ. Претходни врски, непријатни објави од пред 10 години, избришани податоци од регистарот и други интимни информации. Дозволете ми да Ви покажам како да ја преземете Вашата сопствена база на податоци!

Не е прв пат да пишуваме за Facebook и неговите “специјални” начини за чување на податоци. Не сакам да испадне дека го демонизираме сервисот, бидејќи тоа не е наша цел. Facebook може да биде корисен за многу работи и не може да се негира дека игра значајна и неизбежна улога на Интернет. Тој го смени начинот на кој луѓето ги одржуваат своите односи, се запознаваат еден со друг, ги планираат нивните настани, а не да спомнуваме маркетинг бизнисот или комуникацијата итн.

Со овој и слични написи би сакале да привлечеме внимание за важноста на заштитата на личните податоци. Луѓето имаат тенденција да делат огромни количини на податоци од ден на ден на интернет, и тие само го користат тоа кога имаат шанса да го набљудуваат тоа поблиску. Иако се сметам за внимателна личност и се трудам свесно да обрнувам внимание на она што се однесува на Интернет и што не, тоа не беше секогаш така. Особено не пред 8 години кога се пријавив на Facebook.

13-ти јуни 2010 година 21:59 UTC+02

Тоа е вистинскиот датум на мојата регистрација. Не сум свесен за ова, бидејќи не запишав во мојот календар и не прославува секоја година, наместо тоа – како што може да се види – Facebook ги чуваше овие информации со таква прецизност. И тоа е само едно парче од оние бескрајни, поинтимни податоци кои дури и сега собираат прашина на некои сервери, некаде. За мене, за мојот живот, за моите навики. И тоа е морничаво.

Особено што не сакав целосно да ги давам овие податоци доброволно. Во гореспоменатиот ден имав 16 години. Се сеќавам, некои од моите пријатели имаа профил на Facebook тогаш, но бев среќен без него подолго време. Се сеќавам, главната причина за мојата регистрација беше дека сфатив дека е меѓународна платформа, па мислам дека би можел да стапам во контакт со оние кои живеат во другите држави.

Се разбира, тинејџерска симпатија беше во позадина, поточно шведска девојка, за која бев лудо заљубен за време на нејзиниот краток престој во Унгарија. Сеќавањето на мојот прв бакнеж живееше во мене толку сликовито, и топлото сеќавање на времето кое го поминавме заедно, па мислам дека може да се разбере дека бев љубопитен што се случувало со неа, што студирала, каде живеела во Шведска и да бидам искрен, тајно се надевав дека би можеле малку да разговараме.

На крај, немавме шанса да го сториме тоа, но се најдов себеси во друга врска. Со Facebook. И, сигурно, тоа не беше работа на тинејџер со состаноци и комплименти. Од првиот момент станав дел од бизнисот, без да го сфатам тоа. Денес, се разбира, воопшто не сум изненаден, но воопшто не ми падна на ум тие денови. Образованието за Интернет присуство како тема не беше толку честа појава како денес, кога се повеќе и повеќе кампањи и организации предупредуваат за опасностите.

Добредојдовте преку стаклото

Немав сомнежи дека Facebook чува сè. Сепак, никогаш не можев да замислам дека тие чуваат добро организирана датотека со податоци од 520MB за секоја активност што некогаш сум ја направил на Facebook. Се разбира, може да се случи дека ова воопшто не е ново за вас, но до сега, не знаев дека можам да ја преземам. Тоа е полесно отколку што мислите и има официјален опис за тоа.

● На било која Facebook страна кликнете на стрелката надолу во горниот десен агол и изберете “Settings”.
● Кликнете на “General”, одете во “General Account Settings” и кликнете на “Download a copy of your Facebook data.”.
● Откако ќе го направите, кликнете на “Start My Archive”
● Внесете ја Вашата лозинка кога е потребна и почекајте додека не го креираат Вашиот пакет податоци (околу 10-15 минути е потребно)
● Преземете ја датотеката, отпакувајте ја и отворете го index.html докуменот
● Соочете се со своето минато

Па, овој обид – барем за мене – беше огледало за мене, единствениот пресврт беше тоа што можев да видам тинејџер што го бев пред 8 години во огледалото. Со сета своја убавина, носталгија и непријатност.

Непотребно е да се негира, но јас бев еден од оние “смешни, маѓепсни” луѓе, чие прво нешто беше да се даде смешна, непостоечка математичка равенка ([341,12 (a + x) log): 3) наместо вистински телефонски број. Знаете, затоа што е толку смешно што не го давам мојот телефонски број, туку наместо нешто пишувам нешто глупо. Lame. Како факт што за “Тековен град и роден град” јас надуено пишував “За што?”.

Но, дозволете ми да одам понатаму, бидејќи многу работи сфатив. Следниот ден почнав да бришам некои од моите пријатели. Најчесто оние со кои не останувам во контакт. Ова ме натера да сфатам колку се смениле работите од тогаш. На 18 јуни 2010 година, шведската девојка ме додаде – којзнае колку сум бил среќен. Мојот прв пост се појави и наскоро, 9 дена по мојата регистрација, го напишав следното:

Среќен роденден Родригез! :D

Не прашувајте кој е Родригез, и зошто го објавувам на мојот timeline, барем знам дека тоа беше мојот прв Facebook пост. Кој беше проследена од многу други, станав пријатели со толку многу луѓе, ги споделив моите Crazy Cabbie резултати, музика и така натаму. Можам да ги проверам сите мои активности, дури и најпознатите глупави. И тоа е само врвот на сантата мраз. Дотогаш само ги испитувавме најсрамните категории, но сега ајде да се грижиме за некои поинтимни податоци.

Проценета локација базирана на IP адреса: 46.688, 17.704

Ова поле за “Security and login” е совршен златен рудник од оваа гледна точка. Времето и времетраењето на активните најавувања, IP адресата која му припаѓа, прелистувачот и податоците за колачиња, дневници на активности, модификации на телефонски број, промена на име и лозинка, речиси сè може да се види. Можам да ги видам сите IP адреси што некогаш ги користев во листата. Што е повеќе шокантно што во некои случаи се наведени проценетата локација со точната географска ширина и должина. Тоа е неверојатно!

Ми олесна, иако избришаните фотографии и видеа не беа обновени. Сепак, мојата среќа траеше само додека не ја отворам папката со пораки во датотеката со податоци на Facebook и се преселив во подпапката насловена како Photos.

Имаше 1252 испратени или примени фотографии во тие пораки

Немав време да ги погледнам сите. Најдов универзитетски белешки, GIF-ови од мачки, мемиња, па дури и некои… И не е важно дали ги бришам од папката и се колнам дека нема да ги гледам. Меѓутоа, самиот проблем не е решен со ова. Facebook ги зачува сите овие податоци и тешко може да стори нешто против тоа.

Слично на тоа, не можам да сторам ништо против фактот дека сите мои пораки се зачувани. За 8 години разговарав со 292 лица, понекогаш многу, понекогаш едвај. Но, едно е сигурно: Facebook чува сè. Секој мој карактер оди на снимање. И јас не сум единствениот.

Како можам да проверам кога ги додадов моите пријатели. Ги гледам избришаните пријатели и игнорираните. Тоа беше доволно само еднаш да му дадам пристап на Facebook кон моите контакти, сите контакти се присутни во мојата датотека со податоци, дури и ако ја одбив.

Дури вреди да се кликне на “Ads”. Facebook ги наведува сите области за кои тие мислат дека би можеле да бидете заинтересирани. Со избирање “Your ad preferences” можете да видите што спонзорирана содржина сте кликнале или затвориле. Последно, но не и најмалку важно, се појавуваат оние реклами кои ги имаат Вашите податоци за контакт.

Не е тешко да се заклучи дека со огромна количина на податоци и соодветни алгоритми може да се извлече целосен профил за Вас. Кога ќе станете, кога ќе одите во кревет, за што сте заинтересирани, што е Вашето омилено место, каде одевте на училиште или универзитет, каде сакате да одите на пат, какви фотографии или мислења Ви се допаѓа , во која ценовна категорија сакате да купувате производи итн.

Не е изненадувачки ниту дека Facebook има најпрецизен алгоритам за препознавање на лицето. Милиони фотографии се поставени на Facebook од ден на ден во кои се видливи милиони луѓе. Корисниците дури и им помагаат со коментарите на податоците со означување.

Карта за во еден правец за The Blue

Ако сте доволно шокирани од оваа огромна количина на податоци, претпоставувам сега очајно сакате да ја вратите контролата врз Вашите сопствени податоци. Па, со среќа со тоа. Всушност, планирав да направам интензивно чистење на мојот профил токму пред овој обид, поради горенаведените непријатни мислења од моите тинејџерски години. Не велам дека е невозможно, но веројатно ќе потрае неколку месеци.

Имено, Facebook навистина не нуди решение за ваквите случаи. Секој кој некогаш раскинал знае дека единственото нешто што треба да направите е рачно да ги избришете сликите, мислењата, коментарите или да ги отстраните ознаките и така натаму. Всушност, тоа е комплексна задача, дури и ако се однесува само на едно лице. Само размислете за тоа, колку време ќе треба да го сторат истото со секој дневник на активности од последните 5 години. Речиси е невозможно да се избришат стотици или илјадници коментари, пораки, слики и видеа рачно.

Најдобар совет што сум го сретнал беше да преземете апликација која ги евидентира движењата на курсорот и ја повторува. Единственото нешто што треба да направам е да го прилагодам бришењето податоци на мојата временска рамка. Сепак, тоа не е најелегантното или најефективно решение. Покрај тоа, откако ќе одлучите да ја изберете оваа опција, не можете да бидете сигурни дека дадената активност е избришана за навек, може да се случи некои сервери да го задржат. Вие едноставно нема да знаете. Ако Facebook навистина се одлучи за решавање на овие проблеми, креаторите ќе дојдат до соодветна алатка. Но, тие не сакаат, очигледно, затоа што заработуваат од нашите податоци и нема да работат против себе.

Затоа, навистина немате избор, само превенција. Треба да се грижите за споделување на само оние податоци што би можеле да бидат релевантни дури и години подоцна. Пред да кликнете на копчето за споделување – тоа е, изненадување, изненадување, видливо насекаде – размислете за момент дали сте целосно сигурни дека е она што навистина го сакате.

Ако се случи да имате деца, привлечете го вниманието внимателно на опасностите и поттикнете ги да го користат Facebook на начин за да избегнете такви појави какви што ги сретнав.
Како заклучна и предупредувачка мисла, дозволете ми да Ви дадам совршено резиме на мојот експеримент: Информацијата што сега е последна точка во мојата датотека на Facebook е следнава:

Downloaded by user X.Y.  – March 23th, 2018, 17:56 UTC+01

Да, Facebook го зачуваа и датумот кога сум ја преземал мојата архива…

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.