imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

iOS 12: iCloud споделување фотографии со привремени линкови


И iOS 12 и MacOS Mojave ви овозможуваат да ги споделите iCloud фото албумите дури и со оние кои не ја користат услугата. Наскоро ќе можете да го направите тоа со користење линкови што истекуваат. Ајде да видиме како тоа функционира!

Apple го промовира сопствениот екосистем. За оние кои живеат во него, тоа е совршено, но ако некој одлучи да не е дел од екосистемот, нема да биде толку лесно да користи iPhone или Mac. На пример, ако сакате да споделите iCloud фото албум со некого, не можете тоа да го направите веднаш, доколку даденото лице не е корисник на услугата.

За среќа, во iOS 12 и MacOS Mojave, Apple ви овозможува да генерирате линк во iCloud, со што можете директно да ги пренасочите фотографиите до оние пријатели кои немаат iPhone или Mac. Во иднина, ќе можете дури и да креирате привремен линк, што важи 30 дена, но се разбира, ако сакате можете да го отстраните и пред време.

Ако ја користите првата бета верзија на iOS 12, но не ја користите iCloud Photos библиотеката, можете да ја вклучите на следниов начин:

 1. Одете во Settings
 2. Притиснете на вашата сметка
 3. Побарајте го iCloud менито
 4. Потоа изберете го подменито Photos
 5. Конечно, активирајте го прекинувачот веднаш до iCloud Photos

Можете да ги споделите вашите албуми со користење на линк на следниот начин: 

 1. Отворете ја апликацијата ‘Photos’
 2. Притиснете на ‘Albums’
 3. Притиснете на копчете ‘People’
 4. Вклучете го прекинувачот до ‘Public Website’
 5. Кликнете на Share ‘Link’
 6. Изберете го посакуваниот медиум од менито за споделување. 

Истото можете да го направите и на Mac со отворање на апликацијата Photos и со притискање на Shared Album под секцијата Shared. Кликнете на копчето ‘People’  во лентата со алатки, потоа означете го полето за ‘Public Website’.

Со цел да креирате привремен линк, треба да го направите следното: 

 1. Отворете ја апликацијата ‘Photos’
 2. Изберете ги фотографиите што сакате да ги испратите
 3. Притиснете го ‘Share’ копчето
 4. Изберете ‘Copy Link’ во менито за споделување
 5. Малку почекајте додека не биде креиран линкот, вметнете го некаде и готови сте.
Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.