imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

iPhone X е мртов?! Зборувај ми за тоа …


Има само една работа која медиумите ја сакаат повеќе од позитивни вести и трачеви за Apple: лоши вести. Можеби се случи да го занемариме овој факт, дозволете ми да ве потсетам дека iPhone X се бори со смрт. Сепак, никој не информираше за оваа вест.

Некрунисаните кралеви на проширување на веста за смртта на iPhone се дефинитивно аналитичарите. Не е дека имаат лоши извори, а нивниот внатрешен погребник се појавува на површината, бидејќи досега имаа предвид некои тенденции. Понекогаш едноставно не може да се излезе со правилен заклучок.

Последен пат Neil Campling, водечки аналитичар во Mirabaud Securities, сугерираше за смрт на iPhone X со проект наречен “iPhone X е мртов”. Тој го претпоставил ова бидејќи TSMC, еден од најголемите производители на чипови за Apple, го промени својот годишен приход на минимум потребниот износ. Акциите на компанијата речиси паднаа на дното, а затвориле во петок со 6,3% пониски од претходно.

Mirabaud Securities внимателно ги следи податоците за снабдување со TSMC повеќе од една деценија, и тие сега сфатија дека има премногу чипови во залиха, сомневајќи се во ” правење залиха”. Комбинирајќи ги овие информации, Campling дошол до заклучок дека причината се залихите на Apple, кој престанал да купува компоненти за моделите на iPhone X.

Меѓутоа, ако Apple одлучи да не купи нови компоненти за iPhone X, постои можност дека повеќе нема да произведува овој производ. Сè до овој момент, заклучокот е во право. Проблемот е што Mirabaud Securities успеа да размислува премногу за проблемот:

iPhone X е мртов.

Чекај, чекај, чекај – не толку брзо. Смири се малку. Неколку сигурни извори потврдија со 99% сигурност (извори во контакт со подизведувачи) дека три нови модели на iPhone ќе бидат претставени оваа есен. Се разбира, најголем акцент е ставен на наводно супер евтиниот модел со огромен LCD екран. Сепак, не заборавајте да очекувате и 5,8 “iPhone X (како 6.5” Плус “).

Сепак, ако се очекува продолжение на моделот, тој е се само НЕ мртов

сновата на заклучокот на Campling е дека со доаѓањето на нови производи, производството на iPhone X ќе биде прекинато. Дури и ако тоа се случи, тоа не значи смрт на iPhone X. Иако овој чекор би бил невообичаен, тоа нема да биде без преседан.

Сетете се што се случи со iPhone 5. Да, истото. Веднаш штом пристигнаа iPhone 5s (и 5c), тие престанаа да го произведуваат iPhone 5. Мотивацијата е едноставна: поради различни причини, продукцијата беше пренатрупана. Што направил Apple? Го претстави 5s, нов супер уред, потоа го замени iPhone 5 и го претстави iPhone 5c кој во основа беше iPhone 5 покриен со пластика. Проблемот е решен, прескап телефонот претворен во евтин, со уште пониски трошоци за производство.

Што можеме да видиме сега? Нешто слично. Прилично е јасно дека трошоците за производство на iPhone X се многу повисоки од трошоците за производство на други уреди на iPhone. Се чини дека “Епл” сфатил дека е неодржливо или дека не вредело во оваа форма. Наместо тоа, тие го сторија истото како во 2013 година: тие ќе ја претстават следната генерација, каде што ќе можат да ги оптимизираат трошоците за производство и да го ангажираат евтиниот модел со оваа година.

Voilá, продуктната линија за оваа година е подготвена, па дури и евтини 6.1 “iPhone со LCD екран има смисла, ние едноставно мораше да ја освежиме меморијата.

Да не зборуваме дека дури и Здружението на аналитичари не може целосно да се согласи со Campling. Во својата статија, водичот на Tom, “Apple го уби iPhone-от?” Уф, не толку брзо “, ја цитираше Avija Greengart, менаџер за истражување на Global Data:

“Многу е мала веројатностка дека после добрата продажба на iPhone X – што е очигледно во резултатите на Apple во првиот квартал – дури и ако потонал, малку е веројатно дека Apple може да ја смени насоката и да одлучи да го убие … Искрено, целата работа звучи смешно … “

На кратко, без оглед на тоа каква ќе биде продажбата на iPhone X, уредот не е мртов! Дури и ако Apple одлучи да го прекине производството со доаѓањето на следната генерација, iPhone X нема да биде мртов! Со учење од минатото, ќе ги знаеме точните причини. Независно со какво име ќе има производи што ќе бидат претставени оваа есен, се обложувам дека ќе можеме да го видиме наследството на iPhone X во нив.

Како такви, тие ќе бидат жив доказ дека iPhone X воопшто не е мртов, но има само економичен изглед.

Извор: iPadInsight

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.