imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Како да ги отстраните црвените очи на iPhone фотографиите


Дали некогаш ви се случило вашиот субјект да се појави со црвени очи на практично добра фотографија? Па, со помош на следниот трик многу лесно можете да се ослободите од црвени очи, а дури нема ни да ви треба апликација за тоа!

Сигурно сите виделе фотографии на кои субјектот се појавил со црвени очи. Изненадувачки, причината која се наоѓа во позадина на овој феномен не е фактот дека субјектот е вампир или некое друго магично суштество. Ефектот на црвени очи се појавува само кога амбиенталното светло е лошо или камерата – во нашиот случај iPhone – користи блиц.

Тоа е далеку од случајноста! Во слабо амбиентално осветлување, вашата зеница (која во основа е дупка е вашата очна владбнатина) се шири за да пропушти повеќе светло. Па, да, но ако користите блиц во оваа проширена состојба, тогаш ја изложуваме на големо количество фотони, па нема доволно време да се собирање, па светлото се одразува од фундусот во задниот дел на очното дно. Всушност, фундусот е полн со вени, кои ќе го одразуваат црвеното око – тоа е она што го фаќа камерата.

За жал, во поголем дел од случаите тоа е несакан ефект. За среќа, можете лесно да го отстраните, а нема ни да морате да употребите апликација. Се што треба да направите е:

  • Отворете ја фотографијата во апликацијата Photos и притиснете Уреди во горниот десен агол.
  • Потоа, ќе ја видите иконата на пречкртано око. Допрете ја.
  • Допрете ги црвените очи на фотографијата (додека не дојдете до саканата корекција).

Вистинско мало чудо, проблемот одеднаш е решен!

Исто така, интересен, но и тажен факт е дека недостатокот на црвени очи на фотографиите би можел да биде знак за сериозна болест. Кај децата на возраст од 1-2 години, на фотографиите наместо црвена боја, на зениците може да се појави бела или жолтеникава боја (леукокорија) – таа може да симптом на ретинобластом, тумор на зеницата. Во тој случај, многу е препорачливо да посетите доктор.

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.