imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Кој е мојот Apple ID?


Прашањето со кое често се сретнуваме е: кој е мојот Apple ID? Ветераните на Apple би можеле да се насмеат на тоа, но ова прашање не е толку едноставно, како што најпрвин може да изгледа.

Во изминатите неколку години, бројот на iPhone и iPad уреди во моето семејство значително се зголеми (им благодарам на iPhone SE и поевтиниот iPad). Во исто време, бројот на прашањеата како наведеното експоненцијално растеше. Значи, прашањето е оправдано – кој е мојот Apple ID?

Пред се, мораме да ја знаеме разликата помеѓу Apple ID и iCloud сметката. Наједноставен начин на кој можете да ги разликувате е дека Apple ID е наменет за купување во App Store и iTunes Store, додека iCloud служи за онлајн услугите ккао што се Mail, iCloud Drive, Notes, Messages, FaceTime итн.

Овој чуден метод е едно од наследствата на старата MobileMe ера. Не е изненадувачки ако ве збунува, бидејќи поголем дел од корисниците имаат Apple ID со адреса на електронска пошта, која завршува со @icloud.com. Но, како можете да знете дали вашата iCloud сметка е вашиот Apple ID или не? Тоа можете да го проверите на неколку начини.

Наједноставен начин е да гo употребите вашиот iPhone или iPad. Влезете во поставките и на врвот на менито изберете ја вашата сметка. Тука можете да го пронајдете вашиот Apple ID, веднаш под вашето име. Би требало да го видите истото кога ќе ја посетите iTunes и App Store опцијата во менито на Settings. Вашиот Apple ID, исто така, можете да го пронајдете и во Messages и FaceTime.

Може да се случи да ја користите истата адреса од електронската пошта за вашата Apple ID и iCloud сметка. Тоа е најлесниот начин. Една адреса за се. Но, морате да имате на ум дека тоа не се исти сметки.

 

 

 

 

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.