imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

macOS: Најавете го времето


Не тврдам дека ова е најпожелната функција на macOS, но кој сум јас да судам? Ако сакате да ја активирате – дозволите да ви ги покажеме чекорите.

Како и во случајот на секој систем, постојат некои функции на macOS за кои едноставно не разбираме зошто се вклучени во системот. Исто така, постојат функции за кои не ни е јасно зошто се вклучени во системот. Мене функцијата „Announce the time“ ми спаѓа во втора категорија. Меѓутоа, сигурно постојат корисници на кои им се допаѓа и кои би сакале да ја користат, но не знаат како да ја најдат или постават. Следат упатства:

  1. Отворете System Preferences.
  2. Одете на менито Date & Time.
  3. Изберете го табот Clock.
  4. Потоа означете ја функцијата „Announce the time“ на дното.

Ако сакате, можете да поставите колку често системот ќе го најавува времето, а можете да го прилагодите и гласот. Едноставено е фантастично колку брзо се развива технологијата!

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.