imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

MAPS.ME – Бесплатна офлајн навигација


Не е лесно да им се нудат на корисниците мапи, бидејќи секој има свое мислење за нив, за кое обично не сака да расправа. Ако сте отворени за ново и бесплатно решение кое функционира и офлајн, тогаш апликацијата MAPS.ME би можела да биде за вас.

Во денешно време, неограничените пакети на податоци ја прават навигацијата лесна и евтина, па дури ни роамингот повеќе не чини вистинско богатство како некогаш. Од друга страна, офлајн мапите понекогаш можат да ви го спасат животот. Токму затоа MAPS.ME е моја омилена апликација од овој вид. Се работи за програма за навигација која е претставена во 2011. година, како производ од соработката помеѓу Швајцарија и Белорусија, но од 2014. година е во сопственост на Русите. За неа е задолжена екипа од 25 членови со седиште во Москва. Преземена е повеќе од сто милион пати, а редовно ја користат околу 12 милиони корисници. Апликацијата се темели на платформата OpenStreetMap, што е како Wikipedia помеѓу мапите.

Со други зборови, MAPS.ME се темели на огромна база на податоци, па можете да пристапите до многу детални мапи на бројни градови. Исто така, можете да преземете само некои региони или држави. За жал, рекламите понекогаш го нарушуваат вкупниот впечаток, но нив ги нема го картите ги користите офлајн.

Најголема предност на апликацијата MAPS.ME е откако ќе преземете неколку стотина мегабајти, повеќе не треба да се грижите за податоците, туку слободно можете да ја употребувате навигацијата. Во офлајн начинот на работа имате повеќе од основните опции, па на мапите ќе се прикажуваат и кафулиња, ресторани и продавници. Исто така, апликацијата редовно се ажурира.

Оваа апликација нуди бројни можности, па така можете лесно да резервирате сместување преку страницата Booking.com со допир на мапата, а тука е и прегледот на сообраќајот, иако не толку квалитетен како на Google Maps. Освен планирањето на патувањето со автомобил, можете да ја користите навигацијата како велосипедист, а вклучени се и јавните превозни средства.

Интерфејсот е едноставен, но убав. Апликацијата е стабилна и не троши премногу енергија. Всушност, постојат и опции на работа со заштеда на енергија, а уредите со OLED екран можат да го изберат и ноќниот начин на работа.

Навигацијата е прецизна и доверлива. Јас никогаш не сум се изгубил, кога сум ја користел оваа апликација. Вчитувањето на патот е брзо, а упатствата се гласни и јасни.

Ако сакате да се ослободите од реклами, можете да изберете неделно плаќање или годишна претплата. Но, искрено мислам дека нема потреба од тоа, бидејќи рекламите не се толку чести. Лично сметам дека апликацијата MAPS.ME е совршено решение за сите кои сакаат бесплатна офлајн навигација.

Преземете ја MAPS.ME од App Store (iPhone, iPad – бесплатна, iAP)

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.