imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Новите iPhone уреди може ќе добијат побрзо и поефикасно безжично полнење


Спрема информациите на China Times, Apple ќе се префрли на друга технологија која се однесува на калеми изградени во iPhone-от. Оваа технологија би можела да овозможи побрзо и поефикасно безжично полнење.

Иако iPhone X, iPhone 8 и iPhone 8 Plus веќе имаат можност за безжично полнење, само неколку посто од корисниците живеат со оваа можност.

Веруваме дека постојат три главни причини за ова: 1. луѓето не се посебно заинтересирани за оваа технологија, 2. Apple на корисниците им го должи AirPower, безжична подлога за полнење која овозможува полнење на до 3 уреди, се до денес, 3. безжичното полнење не е побрзо од нормалното, па и поради тоа може да биде корисно само на поединци, нема многу предности и плус е поскапо од нормалното полнење.

Новата технологија би го променила овој статус quo. Наводно истата би можела да биде достапна на овогодинешните модели. Поточно, оваа технологија не се смета за нова и е уште од бакарната доба, иако не е користена во iPhone моделите. Како што известија од China Times, Apple ќе го замени материјалот. Наместо FPC ќе почне да го користи бакарот.

FPC е смеса изработена од ферит и полимер, многу тенка, но нејзината отпорност е релативно висока. Има поголема отпорност од бакарот од кој се потребни нешто подебели калеми. И двата имаат електромагнетска индукција на својства, иако со бакарот може да се постигне поефикасно и побрзо полнење.

Значи, доколку информациите се точни споделени од овој магазин, оваа година барем еден од iPhone моделите може да дојде со овој бакарен калем, со што безжичното полнење би имало повеќе смисла.

Особено ако AirPower конечно стигне…

Извор: MacRumors

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.