imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Пет начини да се копира File Path на Mac


Не е важно дали сте просечен или напреден корисник: и натаму учите нови работи секој ден. Да погледнеме 5 начини кои често ги користиме за да го копираме патот на фајлот.

Постојат многу причини поради кои сакам да работам на својот Mac, но исто така постојат и неколку мали функции кои е потешко да се пронајдат, напредниот корисник ќе ги пронајде без никакви проблеми. Баш како и во случајот на патот на фајлот – но за среќа, постојат многу брзи начини за решавање на овој проблем.

1. Get Info Window

Едно од најлогичните решенија е отворањето на ‘Get Info Window’. Со помош на десен клик, или два допира на тракпадот, и потоа изберете ја опцијата “Get Info”. Тука можете да ги пронајдете сите важни информации за фајлот, помеѓу останатото и патот на фајлот.

2. Магијата на Terminal

Најлесен начин за сите љубители на Drag n’ Drop е да се повлече документот во прозорецот на Terminal, посебно ако веќе е отворен. Потоа можете да го копирате патот на фајлот.

3. Go to Folder

Со Shift + Command + G кратенката можете да ја повикате опцијата ‘Go to Folder’. Ако го повлечете фајлот од друг Finder прозорец, можете да го копирате File Path и од таму.

4. ‘Hot key’ комбинации

Им се воодушевувам на оние кои се експерти за ‘hot key’ комбинации, со нив можете да направите прилично корисни работи кога се работи за оперативни системи или програми. Ако со десното копче на глувчето кликнете на фајлот и продолжите да го притискате копчето ‘Option’, ќе се појави ‘Copy … as Path name’ опцијата. На тој начин повеќе не морате да трошите време на копирање.

5. Automator

Што и да сте правеле досега, и без оглед на тоа како сте го правеле тоа, речиси е сигурно дека ќе пронајдете подобро решение во Automator. Со оваа кул програма можете одлично да управувате со работите. Стартувајте некоја програма, креирајте нов документ, изберете ја опцијата ‘Services’ и потоа побарајте ја наредбата ‘Copy to Clipboard’. За ‘Services receives selected’ изберете ‘files or folders’ во Finder. Ако сте готови, подгответе го. Отсега, ако кликнете со десното копче на маусот на вашите фајлови, оваа наредба автоматски ќе биде достапна.

Навистина веруваме дека постојат 5 најбрзи методи за копирање на патот на фајлот, но листата не е целосна. Кој метод вие го користите?

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.