imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Погодете колку многу iPhone уреди активно се користат во САД


Па, однапред можам да ви кажам дека се навистина премногу. Покрај тоа, се работи за континуирано зголемување на количината, што воопшто не е лош резултат на пазар, што често се соочува со стагнација.

Се разбира, се уште може да се почувствуваат знаци на стагнација. Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) истражи колку iPhone уреди активно се користат во САД. Резултатот покажува прилично големо количество. Поточно:

181 милиони примероци.

Тоа се 5 милиони повеќе од 176 милиони единици од претходниот квартал, така што Apple може да се пофали со раст од 3 проценти на својот најважен пазар. Овој период минатата година, резултатот изнесуваше 159 милиони, така што растот изнесува 14% на годишно ниво, па крајно време е да почнат да пијат шампањско.

Сепак, не шише од Krug Clos d’Ambonnay 1995, туку нешто со послаб квалитет, бидејќи сите овие броеви не се толку убави како што беше помеѓу 2016 и 2017 година, кога стапката на пораст изнесуваше 17 проценти, додека во претходниот квартал беше 4 отсто. Како и да е, во споредба со фактот дека пазарот со години има тенденција да стагнира, воопшто не е лошо достигнување.

Посебно, поради тоа што уредот кој пристигна релативно доцна, наводно специјално популарниот iPhone XR (поради односот на неговата цена и квалитет) се уште не е вклучен во статистиката. Сепак, вклучени се моделите од понова генерација како iPhone XS, XS Max, 8, 8 Plus и X. Тие сочинуваат 25% од 180 милиони, а тука се вклучени 2 милиони примероци од iPhone XS и XS Max уредите, кои се продаваа во последните десет дена од кварталот.

Слични статистички податоци од компаниите за истражување на пазарот ќе бидат многу важни во иднина, бидејќи Apple за време на последниот финансиски извештај објави дека повеќе нема да открива колку iPhone уреди се продадени во еден квартал. Во недостаток на официјални информации, ќе можеме да се потпреме само на такви статистики од компаниите за истражување на пазарот.

Извор: 9to5Mac

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.