imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Поставување на зададена апликација за отворање фајлови


Ќе ви покажеме како да поставите апликација за одреден тип на фајлови, за секогаш да ги отворате во саканата апликација во macOS.

macOS има значителен број оригинални апликации, благодарение на кои системот е способен да обработи голем дел од често користените видови фајлови. Па, во ред, но во случај корисникот да инсталира апликација од трета страна, би можело да се случи истиот фајл да можат да го отворат различни апликации. Шансата за избор на апликацијата е добра работа, но во поголем дел од случаите системот не ја поставуваа онаа апликација која сакате да ја употребите за отворање на зададениот вид на фајл.

Моментно решение може да биде „Open With” опцијата, која се појавува по десниот клик на избраниот фајл. Меѓутоа, ние можеме да ви покажеме потрајно решение, каде можете да ја изберете апликацијата која ја сакате како зададена за одреден вид фајлови.

За тоа да го постигнете:

  • Побарајте фајл со генерален формат кој сакате да го промените во зададена апликација и кликнете на него.
  • Притиснете ја CMD+i кратенката на тастатурата.
  • На менито со опцијата „Open With”, изберете ја саканата апликација.
  • Кликнете на „Change All” копчето.

Од сега, иззбраниот вид на фајл секогаш ќе биде отворен со зададената избрана апликација, освен ако не изберете нешто друго од менито.

 

 

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.